reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blue Origin míří na 2 rekordy: nejmladší (18) a nejstarší (82) člověk ve Vesmíru

16.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Blue Origin míří na 2 rekordy: nejmladší (18) a nejstarší (82) člověk ve Vesmíru
Už jen čtyři dny nás dělí od pokusu Blue Origin vynést lidskou posádku do Vesmíru. Vedle Jeffa a Marka Bezose tam bude 82letá Wally Funk a poslední místo získá naopak nejmladší astronaut, 18letý Oliver Daemen.
Už za 4 dny, 20. července, se chce Jeff Bezos se svým bratrem Markem podívat do Vesmíru. Nad Kármánovu linii ve výšce 100 km by se spolu s nimi měla podívat i 82letá Wally Funk (pilotka a velvyslankyně dobré vůle), čtvrté místo pak měl získat vítěz aukce, který nabídl 28 mil. USD. Vypadá to však, že se nám to všechno zamotalo. Tento tajemný vítěz se na palubu rakety New Shepard společnosti Blue Origin nakonec nepodívá. Důvodem jsou oficiálně "konflikty v kalendáři", poletí tak až v některém z následujících letů.
 
Blue Origin New Shepard
 
Sedadlo pak mělo být nabídnuto CEO společnosti Somerset Capital Partners, Joesovi Daemenovi. Ten měl letět ve druhém letu. Ale ani ten nepoletí a podle všeho měl lístek přenechat svému synovi Oliverovi. Tomu je 18 let, takže Blue Origin hodlá překonat rovnou dva rekordy najednou, nejstaršího i nejmladšího astronauta ve Vesmíru. Oliver byl nadšencem do kosmu už od svých 4 let, dělá si pilotní licenci a studuje na Univerzitě v Utrechtu. Let bude trvat zhruba 10 minut a na rozdíl od Virgin Galactic mírně překoná všeobecně uznávanou hranici Vesmíru.
 
Oliver Daemen
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama