reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing chce dopravit astronauty na Mars dříve než SpaceX

9.10.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Boeing chce dopravit astronauty na Mars dříve než SpaceX
Pokud bude Elon Musk jako první chtít vyslat raketu s posádkou na Mars, bude muset zabojovat. CEO společnosti Boeing je totiž přesvědčen, že raketa, která dopraví první astronauty na rudou planetu, ponese jméno jeho společnosti.
Lidé už se dostali na Měsíc, astronauti obývají Mezinárodní vesmírnou stanici. Nyní se ale pozornost soustředí především na to, kdy lidé poprvé dosáhnou Marsu. Tento krok totiž přinese velký posun v oblasti prozkoumávání vesmíru.

Elon Musk, CEO společnosti SpaceX, nedávno poodhalil něco víc ze svých plánů na kolonizaci Marsu. Jeho ambiciózní plán má začít v roce 2024, kdy má odstartovat první raketa s lidskou posádkou mířící až na Mars. Elon Musk na konferenci v Mexiku prezentoval svůj Interplanetary Transport System. Kosmická loď společně s raketou budou určeny k několikanásobnému použití. Sama kosmická loď má být při své cestě na rudou planetu poháněna pomocí energie ze solárních panelů.

Elon Musk má svůj plán na kolonizaci Marsu promyšlený, není ale jediný, kdo by chtěl dosáhnout rudé planety jako první. CEO společnosti Boeing Dennis Muilenburg totiž věří, že první astronauty na Mars neponese raketa od SpaceX, ale ta s nápisem Boeing.


Interplanetary Transport System od SpaceX

Společnost Boeing už dlouhou dobu spolupracuje s NASA při vesmírných misích. Velké plány má tato společnost především s raketou Space Launch System, která by měla sloužit k vynášení vesmírných lodí do vesmíru. A NASA ji má v plánu používat i na své mise na Mars.

Elon Musk se k plánům Boeingu vyjádřil také. V soupeření společností nevidí vůbec problém, právě naopak je rád, že je o dosažení Marsu takový zájem. "Víte, čím více, tím lépe. Myslím si, že cokoliv, co zvyšuje pravděpodobnost pro budoucnost, je dobré," prohlásil Musk. Na druhou stranu CEO společnosti SpaceX míří vysoko a Boeing nebude mít vůbec jednoduché Muskovu raketu s posádkou při misi na Mars předstihnout.

Zatím ještě není možné říct, kdo nakonec bude oním vítězem. Co se plánů týče, ambiciózněji je na tom SpaceX. Společnost Elona Muska plánuje dopravit lidi na Mars na přelomu roků 2024 a 2025, NASA se společností Boeing chce uskutečnit první let s posádkou v roce 2030. Jestli se však tyto plány stanou skutečností v daném termínu, či se zpozdí, záleží na mnoha okolnostech. SpaceX se například musí v poslední době potýkat s problémy, které vyvstaly z nehody s raketou na začátku září. Pro lety s astronauty musí být přepravní systém co nejbezpečnější.

Zdroj: engadget.com
reklama