reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boj o provize: Fortnite zmizel z obchodů Applu i Googlu, Epic kontruje žalobou

14.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Boj o provize: Fortnite zmizel z obchodů Applu i Googlu, Epic kontruje žalobou
Společnost Epic Games vytáhla do tuhého boje proti provizím na oficiálních obchodech Apple App Store a Google Play Store. Do své hry Fortnite zabudovala možnost přímého placení, což vyústilo ve stažení hry z obchodů a soudní pře.
Oficiální obchody s aplikacemi, jakými jsou např. Apple App Store nebo Google Play Store, si berou 30 % z většiny nákupů (za určitých podmínek např. u předplatných to může být méně). To se ale vývojářům nelíbí už roky a tentokrát se pořádně naštvali v Epic Games, kteří to vzali pěkně od podlahy. Ostatně už před lety byla jejich hra Fortnite distribuována mimo systém Googlu, jenže ne každý si chce na Androidu povolit instalaci z externích zdrojů a hra tak přicházela o mnoho případných hráčů (přesto byla nejvýdělečnější hrou roku 2019). Fortnite se tak později přeci jen objevil v Play Store. Včera to ale vše začalo znova a pořádně. Epic Games se rozhodli porušit podmínky obou obchodů a do aplikace zabudovali možnost zaplacení za příplatkové předměty (DLC) přímo mimo systém obchodů. Díky tomu tak to, co stálo $9,99, mohli uživatelé koupit mimo systém za $7,99. V aplikaci přímo měli na výběr, kterým systémem platby chtějí jít.
 
Fortnite
 
Apple zareagoval tím, že aplikaci jednoduše smazal ze svého obchodu, tu si tak nyní nelze nainstalovat žádným jiným způsobem. Apple totiž nedovoluje instalaci z externích zdrojů (kvůli bezpečnosti, a to ať co se týče nezávadnosti samotné hry, tak i bezpečnosti případné platby, ale pochopitelně především kvůli samotným penězům). V Epic Games dlouho nečekali a na společnost Apple podali žalobu za monopolní chování. Připravil si dokonce i parodii na slavnou reklamu Applu "1984".
 
 
V podstatě totéž se ale stalo u Googlu. Tomu to trvalo jen o pár hodin déle a Fortnite zmizel i z oficiálního obchodu s aplikacemi pro Android. I zde následovala žaloba ze strany Epic Games. V tomto případě si už Fortnite sice nenainstalujete z oficiálního obchodu, ale instalační soubory APK jsou dostupné přes jiné alternativní obchody, jako je např. Samsung Galaxy Store nebo přímo na stránkách vývojářů. V případě instalace ze stránek vývojářů je ale v systému Android nutno povolit možnost instalace z externích zdrojů.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama