reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína vyslala první astronauty na svou novou vesmírnou stanici

19.6.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Čína vyslala první astronauty na svou novou vesmírnou stanici
Čína pokračuje v budování své vlastní kosmické stanice na oběžné dráze Země. V dubnu se podařilo na orbitu dopravit základní modul této stanice, nyní k němu zamířili první astronauti, kteří budou čelit náročné misi.
Na konci dubna tohoto roku vyslala čínská kosmická agentura do vesmíru hlavní modul své nové kosmické stanice nazvaný "Nebeská harmonie". K základnímu modulu budou v blízké budoucnosti připojeny ještě dvě další postranní části, přičemž celá stanice by měla být kompletní do konce roku 2022. 
 
Nyní k nově budované stanici vyslala Čína své tři astronauty, kteří jsou součástí první mise s lidskou posádkou na tuto kosmickou vědeckou základnu. Následovat má dalších 10 misí, které pomohou dokončit výstavbu a připravit všechny systémy pro vědecké mise. První astronauti Nie Haisheng, Liu Boming, a Tang Hongbo na palubě stráví tři měsíce a jejich hlavními úkoly bude uvádění do provozu, testování systémů a také dva výstupy do volného vesmíru. Podle jejich vlastního vyjádření se bude jednat o velmi náročnou misi, při které bude důležitá zejména spolupráce a přesnost. 
 
 
Tříčlennou posádku do vesmíru vynesla raketa Dlouhý pochod 2F a kosmická loď Šen-čou 12, start probíhal v kosmodromu Ťiou-čchüan nacházejícím se v severozápadní Číně. Jednalo se o první start čínské kosmické lodi s astronauty po téměř pěti letech a mise byla čínskou kosmickou agenturou prohlášena za úspěšnou. 
 
Čína se do budování vlastní vesmírné stanice pustila i z toho důvodu, že byla vyřazena z účasti na misích na Mezinárodní kosmické stanici. Stanice na oběžné dráze ale není jedinou iniciativou, kterou Čína v poslední době v oblastech průzkumu vesmíru ukázala. Začátkem letošního roku dorazila k Marsu čínská sonda, jejíž rover už se nyní prohání po povrchu rudé planety společně s Perseverance od NASA. Před dvěma lety se čínské sondě podařilo přistát na odvrácené straně Měsíce
 


reklama