reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další rekordní čtvrtletí Tesly přineslo výrazný zisk 3,3 mld. USD

23.4.2022, Milan Šurkala, aktualita
Další rekordní čtvrtletí Tesly přineslo výrazný zisk 3,3 mld. USD
Společnost Tesla Elona Muska má za sebou sice hektické, ale přesto opět rekordní čtvrtletí. Nadále je v zisku, který stoupá, a provozní marže společnosti dosahuje už opravdu hodně vysokých výšin, za což může i zvýšená průměrná cena vozidel.
Tesla je firmou, která dělí společnost. Jedni ji milují, druzí nenávidí a přáli by ji brzký krach. Nic však nenasvědčuje tomu, že by se tak mělo stát. Firma Elona Muska je nadále v zisku a za poslední čtvrtletí ho ještě výrazně navýšila. Tesla totiž zveřejnila své finanční výsledky a najdeme zde několik informací o financích i další detaily o tom, co se ve firmě děje. Pojďme nejprve na čísla. Firma za Q1/22 dosáhla příjmů ve výši 18,76 mld. USD, čímž překonala loňská čísla (Q1/21) o 81 % a je to také o 5,9 % více než v předchozím čtvrtletí (Q4/21). 
 
Tesla Model Y
 
Pokud jde o příjmy v souvislosti s auty, ty byly ve výši 16,86 mld. USD. Toto překonalo loňská čísla (Q1/21) o 87 % a je to o 5,6 % více než v Q4/21. Hlavními tahouny bylo navýšení dodávek nových vozů, a to i přesto, že se zvýšila průměrná prodejní cena a v mnoha zemích Tesla za poslední dobu zdražovala dokonce i několikrát. Ačkoli tak mnozí tvrdí, že prodeje táhnou dotace, ukazuje se, že zákazníci nemají problém kupovat si Tesly v přepočtu i o několik set tisíc Kč dráže než v minulosti a prodeje navzdory výrazným zdražením nadále stoupají. Pro zajímavost, standardní verze Modelu 3 vyšla před dvěma lety na 37990 USD, nyní stojí 48490 USD.
 
Tesla Giga Berlin
 
Rostly ale i jiné oblasti firmy. Důležitý je především čistý zisk společnosti, a ten činil 3,32 mld. USD, což je o 658 % více než loni a o 43 % více než v předchozím čtvrtletí. Provozní marže firmy tak dosahuje 19,2 %, což je opravdu velmi vysoké číslo (u hrubého zisku je to dokonce přes 29 %, u čistého pak 17,7 %). Koho by zajímaly prodeje emisních kreditů, tak ty po delší době výrazně vzrostly na 679 mil. USD, což dělá 3,6 % příjmů firmy. Vidíme tedy, že i bez nich by Tesla byla velmi zisková.
 
Tesla Giga Texas
 
Poněkud slabší je to v energetické části. Za toto čtvrtletí tu máme instalovaný výkon ve výši 48 MW (-48 %). Pokud jde o úložiště, tam je to s 846 MWh meziroční nárůst o výrazných 90 %, nicméně jde už o druhé čtvrtletí, kdy tato hodnota klesala. Po celém světě máme už 3724 Superchargerů s celkem 33657 nabíjeními konektory. Pokud jde o výrobu, v Kalifornii je kapacita 100 tisíc Modelů S/X a 500 tisíc Modelů 3/Y, v Šanghaji pak 450 tisíc Modelů 3/Y. V březnu se rozjela výroba Modelu Y v Berlíně a v dubnu pak také v Texasu. Berlín i Texas zatím využívají články typu 2170, nicméně měly by přejít na současnou výrobu verzí s články 4860. Zajímavostí je, že už dnes má téměř polovina vyráběných vozů Tesla baterie bez niklu a kobaltu. Standardní verze Modelu 3 totiž využívá články typu LFP.
 
Do budoucnosti Tesla předpokládá roční nárůsty produkce v průměru okolo 50 % (tedy pro rok 2022 cca 1,4-1,5 mil. vozů), přestože se nadále očekávají důsledky nekončící čipové krize. Tesla má k dispozici dostatečný obnos peněžních prostředků a očekává další snížení výrobních nákladů, což byl další střípek k navýšení zisku.
 
Zdroj: TZ Tesla


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama