reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Deštivá sezóna vyřešila sucho na Tchaj-wanu, ale jsou tu další problémy

2.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Deštivá sezóna vyřešila sucho na Tchaj-wanu, ale jsou tu další problémy
Sucho sužovalo Tchaj-wan řadu měsíců a přineslo tamním výrobcům nemalé problémy a výdaje za vodu, kterou bylo nutno dovážet v cisternách. To už je pasé, ovšem na obzoru je další, ne ovšem nový problém. 
Tchaj-wan se tak po řadu měsíců potýkal se suchem, na jehož konci už voda téměř zmizela i z největších ostrovních rezervoárů. Výrobci čipů jako TSMC, UMC, Micron a samozřejmě i další firmy museli vodu dovážet v cisternách a čekat mohli jen na začátek deštivé části roku, který obvykle přichází z červnem. 
 
Sanjay Mehrotra, prezident a CEO Micronu, nedávno ohlásil, že jeho firmě se povedlo sucho přečkat bez snížení výstupní kapacity. Nyní již je tak vody opět dost a vypadá to, že žádný výrobce jím skutečně neutrpěl, ale do Asie přichází opět hrozba ze strany SARS CoV-2, která se týká aktuálně Malajsie a už delší dobu také Indie. Nejde ostatně jen o samotné výrobní kapacity čipů, ale také o provozy pro výzkum, vývoj, testování či pouzdření, které jsou právě i v Indii či Malajsii. 
 
 
Tchaj-wanská TSMC už musela dříve v tomto roce reagovat na šířící se Covid-19, ale zatím jsme se o žádných zásadních dopadech nedozvěděli. Mehrotra ale nyní sděluje, že Micron musel dočasně snížit počet pracovníků v malajské továrně v Muaru, kde probíhá právě pouzdření čipů.
 
I z tohoto důvodu dokáže Micron dle svého šéfa jen sotva vyslat na trh dostatek pamětí 3D NAND Flash a DRAM, což platí pro nejbližší kvartály, čili v podstatě zbytek tohoto roku. To ale Micron vidí i jako příležitost pro další růst, neboť očekává obecně silnější poptávku po pamětech všeho druhu a pokud jich bude na trhu nedostatek, bude to pochopitelně znamenat jejich zdražování, jak ostatně už dříve upozorňovali na TrendForce. Micron a ostatní výrobci tento růst cen pochopitelně uvítají, stejně jako my obvykle vítáme přetlak nabídky, který ceny naopak snižuje. 
 
Nutno také dodat, že růst případů Covid v některých asijských zemích by měl přinést jen krátkodobé problémy a pokud jde o samotný Tchaj-wan, tam nová (a pro tuto zemi zatím jediná) vlna vrcholila už na konci května, čili jen dva týdny po jejím začátku a nyní už rychle spěje ke svému konci, což se s průběhem v naší zemi nedá vůbec srovnávat. Tchaj-wanci to tak zřejmě zvládnou, a to i přes velice opožděný start vakcinace, která však nyní pokračuje slušným tempem, takže alespoň první dávku již dostaly dva miliony lidí. 
 
Zdroj: THW


reklama