reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitimes: Intel nechá v TSMC vyrábět některé procesory a čipové sady

30.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Digitimes: Intel nechá v TSMC vyrábět některé procesory a čipové sady
Opět je to server Digitimes, který zmiňuje outsourcing výroby procesorů a čipových sad Intelu do továren společnosti TSMC. Poprvé to bylo zmíněno už v první polovině září a posléze tato informace zůstala nepotvrzena. Nyní je to tu zase.
Server Digitimes tak opět zmiňuje přesun výroby některých procesorů a čipsetů Intelu, který má nastat kvůli nedostatečné výrobní kapacitě 14nm linek. Později přišla informace, že Intel rozšíří výrobu, respektive dokončovací fáze výroby (testování a pouzdření), což později sám potvrdil a upřesnil na provozy v Irsku a Vietnamu. Dalo se tak usuzovat, že tato informace možná byla mylně interpretována jako outsourcing do TSMC, ovšem nyní ji Digitimes zmiňuje znova.
 
 
Digitimes udává, že dané informace poskytly jeho zdroje z dodavatelského řetězce procesorů, dle nichž je jich a čipových sad stále nedostatek a Intel měl začít teprve plánovat výrobu v TSMC. To se týká méně důležitých, a tedy i méně výkonných řad, jako jsou procesory Atom a levnější čipsety, zatímco výkonné Xeony a Core budou vyráběny stále v továrnách Intelu. 
 
Výběr společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) pro tento účel byl proveden vylučovací metodou, neboť právě pouze ona má být schopna přijímat takové spěšné objednávky. Samotný Intel pochopitelně na tyto informace odmítl reagovat, neboť jako obvykle nekomentuje šuškandu. 
 
Co se týče nedostatku 14nm produktů Intelu na trhu, ten se měl v druhé polovině tohoto roku spíše zhoršit a rozrůst se z oblasti spotřebitelských produktů i do hi-end serverového trhu. Tomu by trošku měly ulevit udávané investice do rozšíření provozů v Irsku a Vietnamu, do nichž Intel napumpuje kolem miliardy dolarů a především budou určeny pro výrobu výkonných Core a Xeonů. 
 
Digitimes ještě zmiňuje, že jeho zdroje předpokládají vyřešení nedostatečné výroby Intelu někdy v prvním kvartálu roku 2019 a že ten s TSMC ohledně výroby jeho produktů vyjednává už od poloviny tohoto roku. A je třeba připomenout, že podobnou spolupráci obě firmy v minulosti již navázaly. TSMC vyrábělo třeba SoC pro Intel SoFIA v roce 2013 nebo jiná SoC založená na CPU Atom v roce 2009.
 
Co se týče cen a dostupnosti procesorů Intel, s nimi to není nijak slavné. Ceny už moc nerostou, ale takový Core i7-8600K má skladem jen minimum obchodů, a to jim ještě musíme věřit, že to skutečně tak je. Jiné Coffee Lake na tom nejsou o moc lépe a nejnovější Core 9. generace jsou buď dostupné dobře (Core i5-9600K), popřípadě vůbec (Core i7-9700K), nebo jen výjimečně (Core i9-9900K). Vycházíme ale z údajů Heureky, která je aktuálně poněkud z formy a mezi nejprodávanější procesory řadí na všech 10 předních místech Xeony. Ovšem zběžné prolétnutí největších e-shopů výše uvedené informace potvrzuje. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama