reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2013

16.12.2013, Jan Vítek, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2013
V našem pravidelném seriálu s doporučenými sestavami se i tento měsíc podíváme na námi doporučené konfigurace, jež jsou vhodné pro různá využití. Začneme levným kancelářským počítačem, přehoupneme se přes domácí a herní až po high-end.

Sestava GAME


NVIDIA a AMD jsou v grafikách stále rivalové, a proto uvádíme 2 varianty lišící se grafickou kartou. Pro hry je důležité mít dost výkonu ve všech ohledech, jelikož jsou stále velkou výzvou pro celé PC. Např. málo operační paměti může zkazit zážitek na nepříjemnou "cukaninu". Pro sbírku her, které jsou čím dál tím objemnější, je důležité i jejich rychlé načítání a dostatečná kapacita. Proto volíme výkonnější komponenty, než jaký je střed. Přesto jednu variantu lehce upřednostníme tím, že si ji lze koupit v CZC.

Herní sestava se v posledním měsíci také změnila, a to s ohledem na úložná zařízení. Rozhodli jsme se vzhledem k předpokládanému vyššímu zatížení přejít z levnějšího SSD Samsung 840 EVO na 840 Pro a vyměněn byl i pevný disk za WD Caviar Blue EX. U sestavy s SSD už v podstatě nezáleží na tom, jak výkonný bude pevný disk, od nějž potřebujeme především to, aby nás nepřipravil o data. Základem pak budiž 1TB model.






Ikona Odkaz na databázi
Produkt
Popis
Orient. cena
Základní deska
Intel Z87, socket 1150, 2x PCIe x16, 4x DDR3, 6xSATA, USB 3.0
2 555 Kč
Procesor
Čtyřjádrový, 3,4 GHz (Turbo 3,8 GHz)
5 698 Kč
Chladič
1300 RPM, heat-pipe
1 028 Kč
Operační paměť
Corsair 8GB (2x4GB) DDR3 1600
CL9, Corsair, DDR3, 1,5V
1 962 Kč
Grafická karta
2x DVI, HDMI, DisplayPort
1137 MHz GPU, 7010 MHz 2GB RAM
8 329 Kč
Zvuková karta
integrovaná 7.1
 
0 Kč
SSD Disk
250GB, SATA 6 Gb/s
5 490 Kč
Pevný disk
SATA 6 Gb/s, 1 TB, 64MB cache
1 448 Kč
DVD
DVD±R/RW
Ikona Odkaz na databázi
Skříň
middletower, černá
1 687 Kč
Zdroj
520 W 80+ Bronze
1 706 Kč
OS
CZ 32/64bit OEM
2 790 Kč
Ikona Odkaz na databázi
Cena sestavy v CZC s DPH
(včetně sestavení, instalace OS a 2leté záruky)
33 155 Kč
koupit v CZC


Bonus: Ke grafické kartě dostanete kupon Batman v ceně 899 Kč + kupon ke hrám Assassin’s Creed IV Black Flag a Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist. Právě díky tomu je tato grafická karta hodně zajímavá.




Varianta NVIDIA


S příchodem nových grafik od AMD spadla i cena těch od NVIDIE. Lze tak nahradit GTX 760 za GTX 770, čímž získáme podstatně vyšší výkon. Konkrétně jsme zvolili Gigabyte GTX 770 Windforce 3x.





Varianta AMD


Stejně jako prošla proměnou varianta NVIDIE, stane se tak i u AMD. Tento měsíc jsou už grafiky dostupné (v říjnu sice byly dostupné dle některých e-shopů, ale reálná dostupnost byla jiná, proto dochází ke změně až teď). Volba padla na Gigabyte R9 280X Ultra Durable VGA 3GB.



Grafická karta
DVI, HDMI, 2x DisplayPort, 1 000 MHz GPU, 6000 MHz RAM
7 177 Kč


Bohužel ke kartě zatím není poskytován kupón pro nějaké hry.


Co zvážit před i po nákupu?



Klávesnice


Kvalitní klávesnice je pro hraní her stejně důležitá jako dobrá grafická karta. U herních klávesnic se soustředíme na možnost stisku několika kláves současně (n-key rollover), na pevné tělo a kvalitní tlačítka. Tomu obvykle odpovídá mechanická klávesnice. Naštěstí zde tolik nevadí absence českého rozložení a popisků. Např. SteelSeries 6Gv2 má klasické rozložení, tlačítka Cherry MX a není až tak drahá v porovnání s ostatními mechanickými klávesnicemi. Pokud chcete multimediální klávesy a nevadí vám absence numerického bloku, je tu CM Storm Quick Fire Rapid, jež si od nás odnesla ocenění TREFA.

  


Myši


Při výběru myši se poohlédněte např. po CM Storm Sentinel Advance II, která má frekvenci odezvy 1000 Hz a rozlišení snímače 8200 dpi, což je pro hráče více než vhodné. Alternativou může být Gigabyte Aivia Krypton. Velmi oblíbená je i A4tech Bloody V8 kvůli rozumné ceně, univerzálnosti a interní paměti.

 


Sluchátka


Pro hry doporučujeme sluchátka s mikrofonem. Zajímavá jsou Logitech G230, popřípadě CM Storm Ceres 400, jež ve hrách poskytnou nevšední zážitek, Logitech navíc zvládají i prostorový zvuk a mají tlačítka pro programování maker.




Monitory


Pro výběr monitoru nahlédněte do nejnovějšího dílu z našeho seriálu s doporučenými monitory.


Tiskárny


Pro výběr tiskárny nahlédněte do našeho článku s doporučenými tiskárnami.


Reproduktory


Herní reproduktory by měly být vícekanálové, díky čemuž hra dostane jiný rozměr. Stále velmi oblíbené jsou Logitech Z-906. V levnější kategorii se podívejte např. po Genius SW-HF 6000, které jsou sice trochu přebasované, ale ve hrách to rozhodně nevadí. Další v pořadí jsou už podstatně dražší Harman Kardon HKTS 9, jejichž zvuk je téměř perfektní. Nejsou to sice reproduktory pro audiofily, ale jsme u sestavy pro hráče her.

  
reklama