reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doručovací dron může jezdit i na kolečkách

4.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Doručovací dron může jezdit i na kolečkách
Drony můžou sloužit i k doručování menších zásilek. Speciální dron od Advanced Tactics je na rozvážení zboží vybaven i kolečky, takže se může podle aktuální potřeby pohybovat jak ve vzduchu, tak i po zemi.
Doručovací drony nejsou v poslední době žádnou novinkou, společnost Domino's Pizza může pomocí dronů dodávat svou pizzu, Amazon také tento speciální způsob doručování testuje. Aby se tedy doručovací dron nějak odlišil od těch mnoha dalších, musí mít něco navíc. U dronu od Advanced Tactics to jsou kolečka, takže kromě létání může i jezdit po zemi, a poradit si tak v obtížnějších situacích.

Robot pojmenovaný Panther, který se nebojí vzduchu ani země, je vybaven šesti vrtulemi a čtyřmi kolečky. Dron není úplně nejmenší, dokáže ale unést přes šest kilo nákladu, což na lehčí zásilku stačí. Právě s takovou zátěží byly provedeny testy ve vzduchu i na zemi. Zkoušky, při kterých hybridní dron obstál, probíhaly i při silnějším větru.

Pozemní robot a létající dron Panther by měl sloužit k doručování zásilek lidem až do domů. Jednoduše přiletí a pak dojede až na požadované místo. Jet po zemi může také, pokud by to ve vzduchu nebylo zrovna bezpečné či by to bylo příliš složité. Celý tento systém slibuje rychlou a ohleduplnou dopravu zboží.


Pozemní robot a dron v jednom však nemá příliš vysokou výdrž, což je problém podobných zařízení obecně. Po zemi zvládne ujet vzdálenost do 16 kilometrů, což by mohlo být na pár zásilek ve městě dostačující, ve vzduchu se však už tak dlouho neudrží. Dolet na vzdálenost není uveden, ale dron zvládne létat po dobu přibližně pěti až deseti minut.

Současný model je vybaven i kamerou, takže je možné přímo sledovat obraz, který robot snímá. Robot a dron v jednom nemusí také nutně sloužit k doručování zásilek a zboží. Pokud se k zařízení přidají nejrůznější senzory, mohl by své uplatnění najít i jako průzkumný robot. Tvůrci by mohli na Panthera přimontovat i robotické paže, takže by zvládal uchopit předměty či vykládat zásilky.

V USA je Panther už v prodeji se slevou za 2 495 dolarů, což je v přepočtu přibližně 63 000 bez DPH. Advanced Tactics zároveň sděluje, že jejich hybridní robot je dost lehký na to, aby byl považován za malý dron. V USA není tedy nutné žádné povolení od FAA (agentura Federal Aviation Administration) k létání. Určitě ale nějakou dobu potrvá, než začnou tento dron ve větší míře používat i firmy.

Zdroj: engadget.com

reklama