reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EA: pokud se vám ženy v Battlefieldu 5 nelíbí, nekupujte jej

14.6.2018, Jan Vítek, aktualita
EA: pokud se vám ženy v Battlefieldu 5 nelíbí, nekupujte jej
Už jsme se věnovali tomu, jak Battlefield 5 ve svém traileru zobrazuje vedle divoké a nepřehledné akce (přeci jen, je to trailer) také bojující ženu s jakousi robotickou rukou. To vyvolalo své reakce, na něž EA nyní odpovídají.
Zpráva vyslaná z EA do světa hovoří jasně: "Buď to přijměte, nebo si naši hru nekupujte". O co jde? Jednoduše o nic jiného než o ženy na bojišti a jedna z nich je ostatně hlavní hrdinkou oficiálního traileru, který otevřel postupné odhalování hry Battlefield 5. 
 
 
Chief Creative Officer Patrick Söderlund z EA k tomu řekl, že Battlefield V je z velké části o dosud neviděném, neřečeném a nehraném. Obecně se má za to, že ženy v druhé světové nebojovaly, ale to není pravda, byla jich kvanta. 
 
S tím se dá jistě souhlasit. Válka byla a stále je především záležitostí mužů, ale už v druhé světové můžeme najít mnoho příkladů, kdy se i ženy dostaly nejen do podpůrných rolí, ale i do akce, což se ale týkalo výhradně Sovětského svazu. Lidé protestující proti ženské bojovnici v řadách spojenců, notabene s robotickou rukou, mají jistě pravdu, že to není historicky přesné. Jenomže jde o Battlefield, ne o Flashpoint, ARMA či třeba černochy na Sázavsku v 15. století. To platí i pro další námitky třeba proti tomu, že tanky v Battlefield 5 jezdí po bojišti jako F1 po okruhu. Osobně jsem ale nikde neviděl námitku proti střelám V1 dopadajícím doprostřed fronty, což také není zrovna způsob, jakým bývaly používány.
 
 
Battlefield nikdy nebyl hra, která slibovala historickou nebo v podstatě jakoukoliv přesnost. V Battlefield 1 si můžeme opravit koně klíčem, v předchozích dílech můžeme vyskočit ve vzduchu z proudové stíhačky a naskočit do jiné nebo vyskočit a pomocí RPG sundat letadlo, které nám dýchalo na záda, z čehož by se i Pugačev osypal. To jsou některé z nejkřiklavějších příkladů toho, že se na realitu samotnou v sérii Battlefield prostě a jednoduše vůbec nehraje a dané prostředí, nyní tedy jde o druhou světovou válku, slouží prostě jen jako rámec děje a inspirace. Ostatně už v novém Call of Duty si můžeme v multiplayeru klidně zahrát za ženu, nacistku a navíc s černou kůží. Nad tím už se popravdě řečeno rozum trošku zasekává.
 
Pozdvižení kolem žen tak můžeme brát spíše jako doprovodný projev frustrace ze vzestupu tzv. Social Justice Warriors (SJW), který s sebou často přináší komické i přímo absurdní výlevy těchto bojovníků za rovnoprávnost. Nicméně ženy v Battlefieldu, který si na válku jen hraje i na poměry počítačových her, by opravdu neměly být cílem útoků mužů a chlapců, kteří se cítí ohroženi. Tato hra je v historické přesnosti v podstatě téměř na úrovni série Wolfenstein, kde se na naše ohrožené mužství řítí ještě větší pohroma, považte, dvě dcery BJ Blazkowicze
 
Zdroj: PC Gamer


reklama