reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk mluví o základně na Marsu postavené do roku 2028

25.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk mluví o základně na Marsu postavené do roku 2028
Vše, co Elon Musk vypustí z úst, je pochopitelně ostře sledované, ať už se to dá následně použít pro vyšetřování trestních orgánů nebo pro uvažování o tom, kam by mohla společnost SpaceX lidskou přítomnost ve vesmíru. 
Společnost SpaceX aktuálně plánuje vyslat k Měsíci na raketě BFR japonského miliardáře Yusaku Maezawu s jeho vlastní družinou, a to do roku 2023, přičemž se počítá s tou podmínkou, že vše do té doby půjde jako na drátkách. Aktuálně přitom Elon Musk předpokládá, že první základna na Marsu by mohla vzniknout do roku 2028 a my budeme zase předpokládat, že pro to má opravdu nějaké reálné podklady a neplácá jen tak do větru. 
 
 
Pouhých pět let mezi vysláním lidí na cestu kolem Měsíce a výstavbou první základny na Marsu vypadá jako příliš krátká doba, ovšem SpaceX může začít s výlety na Mars podstatně dříve než v roce 2023. Jen nebudou zahrnovat lidskou posádku, ale robotické mise, které vyzkouší příslušné technologie pro přistání, vzlet a mohou také na Mars předem dopravit potřebný materiál. 
 
 
Samotná NASA předpokládá, že bude sotva proveditelné vyslat první lidi na Mars ve 30. letech, přičemž z tweetu Muska se toho moc nedozvíme. Ten přitom před několika dny vypustil do světa výše umístěný obrázek základny "Mars Base Alpha", která už vypadá velice zabydleně. Máme tu tak jasný rozpor mezi plány NASA a Elona Muska, ale ten je znám už velice dlouho. A pokud někdo bude muset své předpoklady změnit, spíše to bude Musk. Však SpaceX hodlala vyslat k Marsu už letos nepilotovanou loď Red Dragon a pak už se železnou pravidelností každé dva roky, kdy se Mars přiblíží k Zemi, vysílat další a další mise. Tento plán zrovna nevyšel, ale je pravda, že tehdy se počítalo s využitím rakety Falcon Heavy a ne BFR. Právě Falcon Heavy bude oproti původním předpokladům pro SpaceX jen krátkou epizodou.  
 
Nyní tak má SpaceX další dva roky na to, aby připravila svou první možnou misi k Marsu, ovšem do té doby bude muset vyrobit a otestovat zásadní výbavu, a sice raketu BFR. Následovat musí testy jejích schopností bezpečně startovat i přistávat, což zahrnuje i nové motory Raptor. 
 
Je tak pravděpodobnější, a vyjádření Elona Muska z poslední doby tomu odpovídají, že první raketa či rakety BFR poletí k Marsu v roce 2022 a pak další o dva roky později možná už s lidmi na palubě. Každá z raket BFR by přitom měla být schopna dopravit na Mars až 100 tun nákladu včetně lidí a potřebných zařízení pro ně. Teoreticky by tak prý pro zprovoznění první malé základny stačil materiál ze šesti raket. Tak jednoduché to ovšem není a zbývá vyřešit zásadní otázky ohledně dlouhodobého přežití lidí v meziplanetárním prostoru i na povrchu Marsu, kde je ohrožuje radiace z vesmíru a Slunce, okolní prostředí i jejich vlastní psychika. Mnoho věcí se tak může pokazit nebo pozdržet.  


reklama