reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk slibuje delší testovací dráhu pro příští soutěže Hyperloopů

22.7.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Elon Musk slibuje delší testovací dráhu pro příští soutěže Hyperloopů
Elon Musk a jeho společnost SpaceX pořádá soutěž, ve které spolu soupeří vozy pro systém Hyperloop. Pro příští ročník se Musk rozhodl, že vybuduje novou a delší testovací dráhu. Ta by měla být dlouhá deset kilometrů. 
Americká společnost SpaceX už několikátým rokem pořádá soutěž, které se můžou účastnit týmy se svou transportní kapslí Hyperloopu. V sídle SpaceX v Hawthorne v Kalifornii se nachází testovací tunel dlouhý 1,25 kilometru, jenž se používá pro zkušební jízdy při soutěži. 
 
Studentské týmy jsou motivovány k navržení a postavení co nejlepšího či nejrychlejšího prototypu vozidla, které by mohlo jezdit trubkovými tunely Hyperloopu. Tyto transportní kapsle musí být samohybné a cílem je dosáhnout co nejvyšší rychlosti bez havarování. 
 
Tento rok se na SpaceX Hyperloop Pod Competition předvedl tým z Technické univerzity Mnichov, kterému se podařilo dosáhnout nejvyšší rychlosti ze všech týmů. Jejich kapsle se pohybovala po testovací dráze rychlostí až 463 km/h, poté ale došlo k poškození a vozidlo muselo nouzově zastavit. 
 
 
Po soutěžení se Elon Musk na svém twitterovém účtu svěřil, že příští rok by na soutěži Hyperloopů měla být zkušební dráha dlouhá 10 kilometrů a měla by mít i zatáčku. Elon Musk také prohlásil, že zvažuje soutěž v budování tunelů. Podle něj by hlavním cílem bylo tvořit tunely co nejefektivněji, výzvu by představovala především problematika výztuží a zbavování se zeminy. Právě budování nových tunelů je jednou z překážek, která se při stavbě dráhy Hyperloopu musí překonat, protože není jednoduché získat potřebná povolení a stavba tunelu je i časově náročná. 
 
Už v roce 2017 tým z Technické univerzity Mnichov zvítězil se svým malým vozidlem, když dosáhl rychlosti až 324 km/h. Minulý rok Technická univerzita Mnichov také obsadila pozici nejrychlejšího týmu, přičemž se jim jejich vůz podařilo nechat svištět rychlostí téměř 470 km/h. Elon Musk věří, že je možné dosáhnout rychlostí téměř až 1000 km/h. Zatím není stanoven datum soutěže v roce 2020, dá se ale očekávat, že se bude opět konat v letních měsících. Do té doby tedy musí Elon Musk zajistit novou desetikilometrovou dráhu, jakou slibuje. 
 


reklama