reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU se podívá na akvizici firmy Arm, jejíž Arm China se nyní rozhodla odtrhnout

31.8.2021, Jan Vítek, aktualita
EU se podívá na akvizici firmy Arm, jejíž Arm China se nyní rozhodla odtrhnout
Dnes se opět podíváme na průběh chystané akvizice firmy Arm, o kterou usiluje NVIDIA, ale tyto zprávy budou zastíněny něčím mnohem zajímavějším. Dlouho jsme totiž neslyšeli o vzbouřeném šéfovi firmy Arm China, který nyní dokonce vyhlásil nezávislost.
Nyní už je pomalu na čase, aby se Evropská komise začala věnovat plánované akvizici firmy Arm v hodnotě kolem 54 miliard dolarů. Britská Competition and Markets Authority (CMA) přitom nedávno hlásila, že se zatím přiklání spíše k tomu, aby akvizice povolena nebyla. EU přitom kvůli pozdě předloženým podkladům začne tuto věc zkoumat až v průběhu září, a tak už se mluvilo o tom, že NVIDII nemusí stačit ani rozšířená lhůta, po jejímž skončení už asi těžko získá nějaký čas navíc.
 
 
Dle Financial Times chce NVIDIA oficiálně informovat Evropskou komisi o svých plánech na akvizici Armu dne 6. září, čili až poté se v EK budou moci tímto tématem řádně zabývat. Britská CMA se přitom zatím jala spustit ještě hlubší vyšetřování s patřičným důrazem na zájmy Velké Británie, což se ostatně čekalo už na jaře. 
 
Ovšem co se to děje v Arm China? Připomenout si můžeme zprávu z minulého roku, dle níž se šéf společnosti Allen Wu rozhodl, že se nenechá jen tak vyhodit. Čínská obchodní pravidla mu přitom nahrávají právě proto, že drží registrační dokumenty a pečeť společnosti, které odmítá vydat a v takovém případě mu mohou být odebrány leda na základě soudního rozhodnutí, z čehož koukají celé roky sporů. 
 
Allen Wu se přitom už soudit rozhodl, přičemž zažaloval Arm China kvůli svému propuštění, jenomže vzhledem k tomu, že sám odmítá odejít z vedení firmy, tak v podstatě žaluje sám sebe a stojí na obou stranách sporu. 
 
Mateřský Arm se zatím prý rozhodl tuto absurdní situaci řešit zatím prostě tak, že Arm China odřízl od nejnovějších technologií, takže v Číně mají k dispozici jako nejnovější jádra Cortex A77 s Armv9 a nic novějšího. Nicméně to bylo později spíše vyvráceno s dalším upřesněním
 
 
Allen Wu mezitím zašel až tak daleko, že na nedávné konferenci formálně ohlásil nezávislost své společnosti, která dostala i nový název 安谋科技. Arm China se také nyní snaží jít vlastní cestou, a to dle vlastních slov díky práci více než 400 výzkumníků, kteří už mají designy pro nová NPU (Neural Processing Unit) či další produkty. 
 
Pokud tedy NVIDIA dokáže nakonec získat Arm, společně s tím přejde na její bedra i jeden velký problém v podobě vzbouřené divize, kterou ovládl jeden jediný muž. 
 


reklama