reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU se shodla, chce mezinárodní zákaz autonomních zbraní

14.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
EU se shodla, chce mezinárodní zákaz autonomních zbraní
Evropský parlament rozhodoval nejen o budoucnosti internetu, ale také o budoucnosti válečných technologií. Konkrétně šlo o mezinárodní zákaz vývoje autonomních zbraní a robotů. Většina se na zákazu shodla.
Evropský internet se chvěje v základech kvůli kontroverznímu rozhodnutí Evropského parlamentu o copyrightu, který může do velké míry ohrozit internet tak, jak je dnes známe. To však zdaleka není jediné důležité rozhodování, které proběhlo v posledních dnech. To další se týkalo postoje k mezinárodnímu zákazu autonomních zbraní a robotů, které by mohly zabíjet bez odsouhlasení tohoto činu člověkem. Už v srpnu 2017 po tomto zákazu volal Elon Musk a dalších 115 specialistů, podobná iniciativa proběhla i v červenci 2018. Zatímco OSN zatím negativní stanovisko k autonomním robotům nevydalo, podařilo se to na půdě Evropského parlamentu.
 
Autonomní zabijácký robot
 
Autor: popculturegeek.com [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons
 
Jen pro připomenutí, v naší anketě na toto téma z minulého roku se pro autonomní roboty vyjádřilo pouhých 6 % čtenářů. Celých 94 % bylo proti (91 % rezolutně proti, 3 % spíše proti). Poslanci v Evropském parlamentu se těmto číslům docela přiblížili, pro zákaz totiž bylo 566 poslanců, což znamená 83 %. Proti zákazu bylo 47 poslanců (7 %) a absentovaly hlasy 73 členů (11 %). Z Čechů byl jediným poslancem proti zákazu Jiří Payne za Svobodné, jinak všichni další čeští poslanci hlasovali pro zákaz.
 
Pokud jde o státy, které byly nejvíce proti zákazu, pak šlo o Francii (48 pro, 20 proti) a Velká Británie (29 pro, 17 proti), ani jedna země však nebyla většinově proti zákazu. Evropská unie tak nyní má jednotné stanovisko v této problematice a bude se snažit zákaz autonomních zbraní prosadit na půdě OSN v listopadu letošního roku. Pro vývoj zabijáckých robotů jsou státy jako např. Izrael, Rusko, Jižní Korea a USA.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama