reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook zaplatí rekordních 725 mil. USD za skandál Cambridge Analytica

29.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Facebook zaplatí rekordních 725 mil. USD za skandál Cambridge Analytica
Skandál Cambridge Analytica společnosti Meta spěje k dalšímu rozuzlení. Dochází totiž k mimosoudnímu vyrovnání v rekordní výši 725 milionů USD, což je nejvyšší hodnota, která kdy bude zaplacena v hromadné žalobě ohledně soukromí uživatelů.
V roce 2018 bylo na Facebook podáno několik žalob v souvislosti se skandálem Cambridge Analytica. Tato firma měla využívat data ze sociální sítě Facebook bez souhlasu uživatelů k jejich profilování a cíleným snahám o ovlivňování jejich názorů např. v politických otázkách. Svou roli toto mělo hrát např. v amerických prezidentských volbách v roce 2016, kdy vyhrál Donald Trump. Nakolik bylo jeho vítězství způsobeno právě tímto skandálem, to ale nikdy nezjistíme. Tato data byla využívána i v mnoha dalších zemích včetně té naší.
 
Meta logo
 
Podle žaloby byla takto zneužita data 87 milionů uživatelů Facebooku a společnost i nadále nepřiznává své pochybení. Přesto říká, že během následujících let po vypuknutí aféry přijala mnoho různých opatření k ochraně soukromí svých uživatelů, což se ve světle dalších událostí mohou zdát být spíše prázdná slova. Vedle menších chyb v kódu tu byla např. VPN, která místo ochrany uživatele před sledováním uživatele sama sledovala, a že to se soukromím uživatelů Facebook (dnes Meta) nemyslí až tak vážně, ukazuje i jeho postoj ke sledovacím nástrojům v operačních systémech iOS a iPadOS. Zde opakovaně varuje před snížením příjmů kvůli možnosti zakázat sledování na těchto platformách (a v tom má pravdu, ohrožuje to nejen Facebook, ale v podobě omezování sledovacích cookies a jiných nástrojů také např. média na internetu), nicméně problém není v tom, že na to upozorňuje, ale v tom, že už mu na krku visí žaloba za snahu o obcházení těchto pravidel.
 
Nyní dochází k mimosoudnímu vyrovnání právě ve věci jedné z žalob z roku 2018. Meta zaplatí rekordně vysoké vyrovnání ve výši 725 mil. USD, což bude nyní nejvyšší částka, která bude zaplacena v hromadné žalobě ohledně porušení soukromí uživatelů. Abychom si tuto částku uvedlo do kontextu, jde o příjmy za zhruba 2,5 dne, nicméně v případě čistého zisku to už umaže 2 týdny hospodaření.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama