reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Financial Times: kam přesunuli čínští těžaři svá zařízení?

24.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Financial Times: kam přesunuli čínští těžaři svá zařízení?
Ve Financial Times se zaměřili na otázku, kam konkrétně přesunuli čínští těžaři svá zařízení, když aktuálně už nemohou v Číně legálně působit. Je přitom zřejmé, že přesunuta byla, a to už jen z pohledu na vývoj výkonu kryptoměnových těžebních sítí.
Financial Times přinášejí informace, respektive spíše potvrzení toho, že čínští těžaři přesunuli své aktivity především do USA, Kanady, Kazachstánu či Ruska, což lze vysledovat už na základě toho, jak se po zákazu těžby v Číně právě na její úkor rozšířily podíly jiných zemí na těžbě Bitcoinu. A samozřejmě nejde jen o Bitcoin, ale také o Ethereum nebo případně jiné populární měny, ale zpráva FT se týká především Bitcoinu. 
 
 
Nepřekvapí přitom, že nejvíce těžebních strojů bylo odesláno právě do sousedního Ruska, za nímž následuje také blízký Kazachstán, pak s menším odstupem USA a s větším už Kanada. Významné podíly na tom mají také Paraguay a Venezuela. 
 
Dle Financial Times jde především o 14 velkých kryptotěžebních společností, které společně vyslaly na cestu kolem 2 milionů strojů během měsíců následujících po zákazu těžby v Číně. Vedle toho tu je také na 700 tisíc dalších strojů, které už nefungují, neboť jsou porouchané, nebo tak staré a málo efektivní, že už se je ani nevyplatí nikam posílat, a tak jsou jen uloženy ve skladech. 
 
Je přitom až překvapivé tak vysoký počet strojů, které se mělo dostat do Ruska, jehož podíl na celém bitcoinovém hashrate přitom vzrostl ze 7 na 11 procent, zatímco v případě USA šel podíl nahoru mnohem výrazněji, a to ze 17 na 35 procent. Může jít ale jen o prostý důsledek toho, že není vždy jednoduché najít potřebné místo s dostupnou energií, což potvrzuje i firma BitRiver, která provozuje na 200.000 těžebních strojů. Dle ní nyní není ani tak velký problém v nedostatku výbavy, ale právě v tom, že ji není kde využít. Čili v USA mohli čínští těžaři jednak najít lepší uplatnění než v Rusku, kde mohou zaslané stroje stále jen čekat na zapojení a pak jistě půjde i o nové těžební stroje, které v USA zprovoznily americké či obecně západní společnosti. Ostatně právě od nich přicházejí v poslední době zprávy o nových investicích, mezi něž patří i vlastní elektrárny včetně jaderné.
 
Otázka je, co bude se stroji, které měly být zaslány do Ruska, které má aktuálně podíl jen kolem 11 % na bitcoinovém hashrate, což není o moc víc než má Kanada (9,5 %) a výrazně méně ve srovnání s Kazachstánem (18 %).  


reklama