reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Francouzská studentka IT používá ChatGPT pro boj se svou dyslexií

11.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Francouzská studentka IT používá ChatGPT pro boj se svou dyslexií
ChatGPT může být ve vzdělávání pohromou, ale i velmi užitečným pomocníkem. Ke svému studiu ho využívá např. 23letá francouzská studentka výpočetní techniky, která trpí dyslexií a má potíže s porozuměním anglickému textu.
Chatbot ChatGPT je velkým tématem ve vzdělání, kde může posloužit studentům jak k nekalým účelům, tak jim také může hodně pomoci. Už jsme si povídali o proaktivním přístupu na některých univerzitách v USA nebo v SAE, další zajímavý případ je z Francie. 23letá studentka výpočetní techniky Myriem Khal trpí dyslexií a ačkoli ji matematika nebo počítače nedělají problémy, horší je to s cizími jazyky. Nedávno se zapsala na 5týdenní kurz o umělé inteligenci, jenže výklad byl v angličtině, takže při velkém množství technických výrazů v jazyce, který ji sám o sobě kvůli dyslexii dělá problémy, nerozuměla v podstatě vůbec ničemu. Některým pojmům nerozuměla ani při překladu do jejího mateřského jazyka.
 
ChatGPT
autor ilustrace čepice: Fred the Oyster, CC BY-SA 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Pak ale objevila systém ChatGPT a vyzkoušela ho k vysvětlování látky ve francouzštině. Nechala ho vysvětlit různé termíny, což pak srovnávala s tím, co měla napsáno ve svých poznámkách. Díky tomu byla schopna vše lépe pochopit a své zkoušky pak zvládla s vynikajícími výsledky. ChatGPT využívá i v lekcích angličtiny, kde jí pomáhá s dalšími nápady pro diskuze v hodinách. Univerzita, kam Myriem chodí, je jednou z těch, která využívání ChatGPT (zatím) nezakázala.
 
Nicméně přesto, že jí AI hodně pomáhá v pochopení studované látky, sama přiznává, že to není dokonalý systém, občas nerozumí otázkám, nebo produkuje odpovědi, které nedávají smysl. Některá témata jako umělou inteligenci dokáže vysvětlovat mnohem lépe než jiná témata, kde jsou jeho výklady poněkud nesrozumitelné.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama