reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gelsinger z Intelu předpovídá konec čipového nedostatku až v roce 2023

27.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Gelsinger z Intelu předpovídá konec čipového nedostatku až v roce 2023
V poslední době přichází spíše pozitivní zprávy, které se týkají ale spíše jen naší "PC bubliny", zatímco Patrick Gelsinger z Intelu mluvil o nedostatku čipů v celkovém měřítku. Co nám tedy k tomu může říci šéf Intelu?
V posledních týdnech se mluví o zlepšení situace s dodávkami počítačových čipů, ovšem mluvili jsme především o PC, konkrétněji o grafických kartách a právě dnes i o modulech s paměťmi DDR5. V případě těchto produktů se situace zlepšuje především díky opadající poptávce po nových PC spojené s vidinou konce pandemie a v případě karet jde i o to, že hodnota kryptoměn se opět vydala směrem dolů. To ovšem neznamená, že je a brzy bude lépe s ohledem na výrobu všech možných čipů, zvláště když je i s příslušnými výrobními procesy nelze hodit do jednoho pytle a ten vážit jako celek. Je třeba rozlišovat. 
 
 
V celé věci je klíčové to, že nedostatek čipů může vyřešit buď snížení poptávky, anebo lepší nabídka. V případě takového automotive přitom poptávka neopadá a ani se to neočekává, takže jedinou možností je zvýšení výrobních kapacit, což nelze zařídit mávnutím proutku. Už dříve tak bylo jasné, že v řadě případů budou prostě a jednoduše zapotřebí další továrny, na jejichž zprovoznění bude třeba čekat. 
 
Gelsinger ve zhodnocení intelovského roku 2021 mluvil i o polovodičovém průmyslu jako celku, když uvedl, že předchozí rok byl poznamenán dvěma stále se objevujícími věcmi, a sice bezprecedentní poptávkou a celkově omezenou nabídkou. V případě zákazníků Intelu šlo především o 16% pokles v dodávkách notebooků, což alespoň trošku zlepšily dodávky desktopů rostoucí o 19 % a také servery si nevedly špatně, respektive serverová divize na rozdíl od PC divize Intelu v závěru roku rostla. 
 
Dle Gelsingera, a samozřejmě nejen dle něj, ale nedostatek značně ovlivnil také oblasti automotive, Internetu věcí i datových center. Aktuálně přitom šéf Intelu stejně jako dříve předpokládá, že obecný nedostatek čipů bude letos pokračovat a zasáhne až do roku 2023. Očekávat můžeme jen dílčí zlepšení, zatímco hlavní výzvy tu zůstanou v celé řadě oblastí počínaje nedostatkem výrobních kapacit čipů a substrátů. To znamená, že se nebude dostávat ani součástek pro napájecí obvody, LCD kontrolerů a jiných široce používaných komponent. 
 
Nicméně Intel je dle Gelsingera v dobré pozici, aby příštím rokem proplul v dobré formě a zároveň se přichystal na další roky. Jde tu samozřejmě o jeho vlastní výrobní kapacity a intenzivnější využití cizích kapacit, přičemž do budoucna poslouží i nové továrny v Ohiu, které Intel zatím plánuje coby tzv. shell fab. To znamená, že zatím postaví budovy, které později dle aktuálních potřeb vybaví výrobním zařízením, čili dnes ještě ani nelze říci, jakým procesem by se v Ohiu mělo vyrábět. Jde tu o velice pochopitelnou snahu postupovat obezřetně, aby Intel ve snaze o zvýšení výrobních kapacit nepřestřelil a neskončil s kapacitami, které nemá šanci využít.  
 
Zajímavou perličku na závěr přidal ještě George Davis, dřívější CFO Intelu a aktuální "Executive Adviser", dle nějž se zájem zákazníků přesouvá od levných PC opět k dražším tzv. Big Core notebookům a lepší se také prodeje desktopů, o nichž se ostatně zmiňujeme už výše. 
 
Zdroj: PCWorld


reklama