reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty ASRock v Evropě nebudou, AMD to zakazuje

6.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Grafické karty ASRock v Evropě nebudou, AMD to zakazuje
Máme tady další situaci, kdy výrobce GPU diktuje producentům grafických karet to, kde a jak mohou prodávat své produkty. Tentokrát jde o AMD a jeho exkluzivního partnera ASRock. Ten má zakázáno prodávat své karty v Evropě.
Včera jsme si pověděli o tom, že Nvidia zrušila svůj GeForce Partner Program, který měl přinášet znatelné výhody exkluzivním partnerům a házet klacky pod nohy těm, kteří chtějí vyrábět i karty s čipy AMD. Také AMD diktuje výrobcům své podmínky, nicméně zde je to trochu jiného charakteru a není to namířeno proti Nvidii, ale má to podle všeho optimalizovat rozdělení trhů mezi dalšími výrobci grafických karet s čipy Radeon. Společnost ASRock se totiž pustila do výroby grafických karet a poměrně netradičně vyrábí pouze ty s čipy AMD Radeon. Přestože však bude exkluzivní, nebude mít povolení prodávat své karty v Evropě (a možná i Severní Americe).
 
Grafické karty ASRock
 
Kde je zakopaný pes, to se přesně neví, jsou zde ale jakési indicie. V Evropě už mají tradiční výrobci dobrou pozici a je možné, že na AMD zatlačili, aby sem nepustilo další konkurenci. Toto je ale na úrovni spekulací a dohadů. Co se ale ví, je to, že v Asii téměř nejsou žádní exkluzivní výrobci grafických karet s čipy AMD Radeon, takže zde se přítomnost někoho takového náramně hodí obzvlášť proto, že podíl AMD je zde velmi nízký a je zde prostor pro růst. Proto by AMD bylo rádo, kdyby to někdo v tomto regionu pomohl výrazněji "rozjet" a nehádat se někde, kde to už jede.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama