reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chce rozšiřovat řadu Optane, aby nás poté zbavil lokálních úložišť

9.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel chce rozšiřovat řadu Optane, aby nás poté zbavil lokálních úložišť
Intel pracuje s vizí budoucnosti, kde budou osobní počítače vybaveny pouze omezenou kapacitou úložiště a dle něj to budou ideálně zařízení s paměťmi 3D XPoint, přičemž zbytek dat budeme mít v cloudu. Je to utopie, nebo spíše dystopie?
Jak uvádí PCWorld, v plánech Intelu je přinést na trh nová zařízení s paměťmi 3D XPoint, která dnes známe pod obchodní značkou Optane. Předpovídá také konec lokálních úložišť a s tím vším je spojená také snaha přinést v dohledné době na trh modem XMM 8060. Ten by měl jako první či jeden z prvních nabídnout standard 5G s propustností srovnatelnou se SATA diskem (dle Intelu) a nastoupit má na přelomu let 2019 a 2020. I díky němu by se měla stát skutečností PC, která budou vybavena jen malým a rychlým úložištěm, zatímco veškerá ostatní data bude mít uživatel uložena v cloudu. 
 
 
Intel je možná takovou budoucností nadšený, ale je jasné, že samotní uživatelé by ji přijali s celkově daleko menším nadšením. Je zřejmé, že s kvalitní konektivitou by to mohlo fungovat, však běžný uživatel dnes nepotřebuje terabajty volného prostoru a ostatně už i takový Microsoft OneDrive ukazuje některá data jako uložená lokálně, ačkoliv ta mohou být ve skutečnosti pouze v cloudu.
 
Otázka je spíš ta, zda uživatelé budou ochotni svá data svěřit provozovatelům cloudů a přijmout to, že nad nimi v podstatě nemají žádnou kontrolu, neboť nevlastní daná úložná zařízení a pouze využívají službu spoléhajíc se na poctivost firmy, kvalitu internetového spojení a další faktory, jež nemohou ovlivnit. 
 
Zabezpečení dat by se však v takovém případě celkově mohlo a mělo zlepšit, i když to je jako mnohé věci relativní. Na jednu stranu je řada počítačů prostých uživatelů snadno napadnutelná třeba kvůli tomu, že ne každý si poctivě aktualizuje systém. Na stranu druhou jsou útokům často vystaveny i velké firmy a pokud v jejich případě nastane únik dat, může se týkat mnoha milionů lidí a pak rozhodně neplatí, že velká a známá firma rovná se kvalitní zabezpečení. Nemusíme pátrat dlouho, abychom našli třeba případ firmy Yahoo (500 milionů účtů), Disqus (17,5 milionů) a především pak Equifax (140 milionů). 
 
Vedle toho všeho tu máme i otázku placených přenosů dat. Však standard 5G se bude týkat mobilních PC či telefonů/tabletů a zvláště v našich končinách si těžko dokážeme představit, že bychom měli přes ně běžně tahat data z cloudu. Doma máme samozřejmě připojení přes kabel, Wi-Fi či jiné, ale i zde už situace není tak růžová jako před lety. Mráz nyní přichází z USA, kde FCC prosadila konec síťové neutrality a stanovené standardy broadbandu jí přijdou až moc rychlé. Stejně tak cloudové společnosti mohou náhle měnit nastavení svých služeb, jako když jsme třeba zjistili, že neomezené úložiště na OneDrive je jen chiméra. 
 
Intel tak hodlá začít měnit budoucnost už představením Optane 800P, malého SSD s kapacitou 58GB nebo 118GB, ale každému je jasné, že pokud se naše pevné disky přesunou do cloudu, nebude to brzy. Disky a ani spotřebitelská SSD se samozřejmě v dohledné době nepřestanou vyrábět, a tak nás zatím nic nenutí vizi Intelu přijmout. 
 
Zdroj: PC World 


reklama