reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dokázal zvýšit 14nm kapacitu o čtvrtinu a příští rok chce to samé

28.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel dokázal zvýšit 14nm kapacitu o čtvrtinu a příští rok chce to samé
Intel už stačil potvrdit, že nedostatek jeho 14nm produktů na trhu opravdu přetrvává, a to i přes zvýšené investice do výroby. Nyní se ale konečně dozvídáme bližší informace o tom, co Intel udělal a ještě udělá pro zvýšení kapacity výroby. 
Intel nedávno ohlásil své finanční výsledky za poslední kvartál a při té příležitosti jako obvykle prozradil i něco navíc. Investoři byli jistě potěšeni hlavně tím, že Intel dokázal utržit 19,2 miliard, což je o 1,2 miliardy více oproti očekáváním a není divu, když jeho 14nm linky stále ještě nedokáží uspokojit zájem trhu, a to byla jejich kapacita oproti roku 2018 dle Roberta Swana zvýšena rovnou o čtvrtinu. Ani to tak nestačilo. 
 
 
Jedná se o 25% navýšení produkce waferů, čili ne nutně procesorů a jiných čipů samotných, neboť to ještě závisí na výtěžnosti a na velikosti daných čipů. Ostatně Intel v posledních letech zvýšil počet jader v desktopových i HEDT procesorech, takže to pak výslednou produkci z hlediska počtu vyrobených kusů ovlivňuje naopak negativně. 
 
Robert Swan také předpokládá, že procentní růst počtu dodaných čipů pro běžné počítače bude v druhé polovině tohoto roku už dvouciferný a dodávky porostou i v příštím roce. Uvědomuje si však, že navýšení výroby 14nm linek nebylo dostatečné a že na tom tratili i partneři Intelu. Ostatně poptávka po nových PC předčila očekávání Intelu i analytických firem, takže Intel s ní bude bojovat přinejmenším ještě ve čtvrtém letošním kvartálu. 
 
Dále Swan uvedl, že Intel hodlá v příštím roce zvýšit kapacitu o dalších 25 procent oproti tomuto roku, takže ve výsledku by to mělo být oproti roku 2018 o více než polovinu. Zde už se ale přímo nepíše o 14nm linkách, ovšem lze to předpokládat, když na nich aktuálně stojí a padá téměř celé hlavní portfolio Intelu, čili až na těch několik 10nm Ice Lake. 
 
A jak je na tom vůbec 10nm proces? Dle Swana už co nevidět začne 10nm čipy dodávat továrna Intelu v Arizoně a připravovány jsou provozy v Oregonu a Izraeli. Na trhu pak už jsou procesory Ice Lake a také FPGA, přičemž mezi další 10nm produkty mají patřit 5G SoC, AI Inference Accelerator, Xeony a samostatná GPU. První GPU generace Xe bylo mimochodem nedávno oživeno, nicméně o desktopových produktech nepadlo ani slovo. 
 
Čili Intel o 10nm desktopových CPU nemluví a nadále chystá výrazné navýšení 14nm produkce. Nedávno se přitom firma ohradila proti fámám, že 10nm desktopové procesory na trh neuvede, ale zároveň neřekla nic dalšího, takže kdo ví. Nakonec to může být jen pár takových procesorů až v roce 2021, ovšem pro příští rok máme asi vymalováno a uvidíme souboj mezi 14nm Intely a 7nm (+ EUV) procesory od AMD. Zvědaví můžeme být i na to, zda se Intelu povede jeho 14nm proces ještě vylepšit a případně jak. 
 


reklama