reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odložil oznámení stavby evropských i amerických továren, proč?

20.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel odložil oznámení stavby evropských i amerických továren, proč?
Pokud chtějí výrobci co nejlépe reagovat na aktuální nedostatek výrobních kapacit, je zřejmé, že by měli reagovat především rychle. Intel přesto odkládá slíbené ohlášení stavby nových továren v Evropě i USA. 
Možná jste si všimli, že slíbené ohlášení toho, kde chce Intel postavit své nové evropské továrny, se zatím oproti očekáváním vůbec neobjevilo. Nyní je už zřejmé, že za to může rozhodnutí Intelu počkat do příštího roku, což platí i o amerických továrnách. Jde tu tak až o 220 miliard dolarů, které visí ve vzduchu a je otázka, kam tyto investice půjdou. Nyní se prostřednictvím Reuters dozvídáme, že Patrick Gelsinger chce tyto plány odhalit někdy na začátku příštího roku, ale ani to není jisté a navíc začátek roku může znamenat klidně celý první kvartál. 
 

Intel přitom už začal v USA stavět dvě nové továrny za 20 miliard dolarů, a sice Fab 52 a Fab 62 (z ceremonie zahájení stavby je i přiložená fotografie). Ty se budou nacházet poblíž Chandleru v Arizoně a jak je z fotky zřejmé, hned vedle nich už má Intel své starší zařízení. Snad veškeré továrny a další příslušná zařízení, jejichž stavbu se Intel teprve chystá oznámit, by se ale měly nacházet v místech, kde Intel dosud nic nemá. 
 
Konkrétně tu jde o novou evropskou továrnu v hodnotě 20 miliard dolarů, kterou by ale měla následovat další zařízení a Intel chce v Evropě celkově proinvestovat na 100 miliard dolarů, což by se mělo týkat možná Německa a Itálie. Ale to se teprve uvidí. 
 
A pak je tu celé nové "městečko", jak je označován plánovaný komplex Intelu, jenž by měl vyrůst v USA za 60 až 120 miliard. Půjde ve výsledku o šest až osm továrních budov pro výrobu čipů doplněných o další potřebná zařízení, v nichž přímo najde práci na deset tisíc zaměstnanců a nepřímo pak má v okolí vzniknout cca desetinásobek dalších pracovních pozic. Právě proto Intel mluví o malém městě, tedy na poměry USA, u nás by šlo spíše o velké krajské město. 
 
Otázka ale je, proč Intel odložil ohlášení výstavby v USA i Evropě a nabízí se odpověď, že to může mít co do činění s dosud neohlášenými programy, které chystá USA i Evropa. U nás jde o tzv. European Chips Act, jehož návrh by se měl objevit někdy v polovině příštího roku a představovat by měl i vznik strategie a komunikaci vize pro celou EU, co se týče výroby čipů. Ostatně už dobře víme o stanoveném cíli vrátit Evropu na 20% podíl na celosvětové produkci, přičemž právě Intel by rád dostal USA zpět na 30 %. 


reklama