reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přestane nabízet Core+, sady CPU a Optane

17.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel přestane nabízet Core+, sady CPU a Optane
Intel se rozhodl, že přestane nabízet sady procesorů Core s paměťovými zařízeními Optane, které byly známy jako Core+. Uplyne však ještě řada měsíců, než Core+ z nabídky zmizí. Důvod je ale nepřekvapivý, malý zájem. 
Intel nedokáže ve spotřebitelském sektoru konkurovat výkonným SSD založeným na pamětech 3D NAND Flash, i když ta musí dnes už zcela běžně využívat berličku v podobě SLC cache. Zde můžeme zmínit nedávno představený produkt Optane H10, který kombinuje právě 3D NAND Flash s paměťmi 3D XPoint, čili v intelovském podání Optane.
 
 
Ty budou sloužit právě jako cache pro rychlou práci s nejpoužívanějšími daty či snad pouze pro rychlý zápis, tady už jen záleží na tom, jak to Intel pojme. Dle serveru Forbes přitom H10 využijí dva kontrolery, takže v podstatě půjde o dvě samostatná SSD, která se však systému ukáží jako pouhý jeden disk. To však má vyžadovat ovladače pro systém a prý i speciálně upravený BIOS, což měl být hlavní důvod k tomu, aby se Intel rozhodl své Optane H10 nenabízet volně na trhu, ale pouze jako součást hotových počítačů. 
 
Zároveň to ale znamená, že se nebude mezi odbornou veřejností moc řešit jejich výkon, přičemž Intel se chlubí, že ten může překonat i možnosti Samsung 970 Pro SSD. Záleží ale v čem. Pokud jde o přístupovou rychlost, pak možná, ovšem dosavadní malé samostatné Optane nabízí rychlost zápisu přinejlepším 290 MB/s, a to je vyloženě slabé na využití těchto pamětí v podobě alternativy SLC cache v ostatních SSD, která se v nich využívá právě kvůli urychlení zápisu. 
 
Vedle toho se nyní dozvídáme, že Intel už nebude nabízet Core+ a sám dle následujícího dokumentu popisuje, že tak činí kvůli malému zájmu. 
 
 
Dosud nabízel konkrétně produkty Core i7+8700, i5+8400 a i5+8500 složené z procesorů a SSD Optane, přičemž i nejvýkonnější z nabízených procesorů (Core i7-8700) měl přibalenu pouze základní 16GB verzi Optane. Šlo tak nejspíše o tento model s rychlostí čtení až 900 MB/s a zápisu 145 MB/s, který je už na úrovni HDD. Není divu, že o takové řešení byl pramalý zájem. 
 
Je také otázka, co vše stojí za rozchodem Intelu a Micronu, který znamená, že po dokončení druhé generace 3D XPoint si každá z těchto firem bude moci vyvíjet následovníky na vlastní triko. Uvidíme tedy, zda tato technologie nakonec nebude tiše zapomenuta, i když je nutné zdůraznit, že jde především o základ serverových produktů a ne spotřebitelských a jak jsou Intel Optane úspěšné mezi servery, to už se nedozvíme. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama