reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Rocket Lake-S spatřen s turbem 5 GHz

24.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Rocket Lake-S spatřen s turbem 5 GHz
Je patrné, že procesory Rocket Lake-S, respektive jejich vzorky, se postupně zlepšují a dosahují vyšších a vyšších taktů. Nyní se objevil osmijádrový kousek, který už dosáhl turba 5 GHz, a je tak srovnatelný s dnešními procesory. 
Není to tak pochopitelně první Rocket Lake-S, jehož záznam byl nalezen v databázích Geekbench a 3DMark. Starší kusy ale měly takty přinejlepším 4,3 GHz, zatímco ten nejnovější dosahuje turba až 5 GHz, což by se dalo očekávat vzhledem k použití 14nm výrobního procesu, ale na druhou stranu jde přeci jen o odlišnou architekturu.
 
Na to ukazují i kapacity cache, tedy ne L3, která má stejnou kapacitu, jako by šlo o aktuální 8jádrový desktopový procesor Intelu. Máme tu ale už 512 kB L2 cache na jádro a ne pouze 256 kB a ze 32 kB na 48 kB se navýšila datová L1 cache. Takt pak začíná na 3,4 GHz, což je už oproti nejlepším osmijádrovým Comet Lake-S o 400 MHz méně, ale na tom může Intel ještě zapracovat. 
 
 
Pokud tak Rocket Lake-S budou schopny dosáhnout srovnatelných taktů právě s Comet Lake-S, mohly by být skutečně zajímavější, tedy výkonnější. Očekáváme totiž, že budou mít handicap v podobě maximální konfigurace 8C/16T oproti 10C/20T.
 
Na druhou stranu pravděpodobně využijí architekturu Willow Cove, která slibuje o cca čtvrtinu vyšší výkon na takt než Skylake a pokud by Intel na backportu na 14nm procesu dokázal nabídnout takové IPC, výkon Rocket Lake-S a Comet Lake-S se stejnými takty by se tím alespoň vyrovnal. Výrazně lepší by ale byl jednovláknový výkon, respektive výkon jednotlivých jader a právě kvůli němu by Rocket Lake-S mohly být zajímavé. 
 
 
Zajímavé je, že Rocket Lake-S nebyly vůbec zmíněny v rozhovorech při příležitosti ohlášení nových finančních výsledků na rozdíl od Alder Lake, které budou následovat po nich. Alespoň jsme se ale dozvěděli, že Alder Lake si Intel chystá na druhou polovinu příští roku, takže pokud mají Rocket Lake-S dorazit na trh, mohl by to být právě přelom tohoto a příštího roku, o čemž se ostatně mluvilo už dřív. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama