reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel sděluje, že procesory AMD EPYC jsou slepence

12.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel sděluje, že procesory AMD EPYC jsou slepence
Intel je ve své oficiální prezentaci zveřejněné při příležitosti představení nových serverových procesorů Skylake SP "Purley" nebývale expresivní. O procesorech své konkurence přímo v ní mimo jiného uvádí, že jde o slepence s nestálým výkonem. 
Intel ve své prezentaci vystrčil lokty a namířil je směrem ke konkurenčním procesorům AMD EPYC, které jsou "slepence" s výkonem, který je nestálý a zkrátka se snaží vzbudit dojem, že to jsou procesory šité horkou jehlou. Samozřejmě je pravda, že procesory EPYC i Threadripper nejsou monolity a skládají se ze čtyřech či dvou samostatných čipů propojených pomocí nové sběrnice Infinity Fabric. To vše ale nemusí znamenat, že jde automaticky o něco špatného, zvláště když tyto "slepence" dokáží své konkurenci v testech výkonu velice zavařit. Intel by také neměl zapomínat na své Core 2 Quad a další.
 
 
Nejdříve tu ale máme jiný slide z prezentace, kde se Intel chlubí tím, že jeho procesory jsou součástí robustního ekosystému. Tím v podstatě říká, že je na daném trhu dominantní a jeho konkurence nemá na něm vybudované místo. To je samozřejmě také pravda, ale jaksi samozřejmá, když AMD ze serverového trhu na několik let zmizelo a nyní přišlo se zbrusu novou architekturou. Až novou architekturu po aktuální Core představí také Intel, rovněž jí bude muset vybudovat pozici. 
 
 
Další slide už zmiňuje onen slepenec a pak i další narážky na AMD, které má dle Intelu chabé úspěchy, s nimiž se může pochlubit a jde prý o nespolehlivého dodavatele. Pak je tu ještě znovu zmínka o chybějícím ekosystému a celé je to zastřešeno nadpisem, že AMD pouze předělalo desktopový produkt pro serverové účely.  
 
 
I v dalším slidu se Intel opakuje a přidává ještě informace o větších latencích vzniklých nutností spojit jednotlivá jádra pomocí Infinity Fabric, což srovnává se svou novou Mesh Architecture, kterou procesory generace Purley používají vůbec poprvé. 
 

 
Další slide se pak zaměřuje na nekompatibilitu implementací virtualizace, které mají zabránit živé migraci mezi oběma architekturami, což ale jaksi není problém firmy AMD. Je ale jasné, že Intel se pomocí těchto slidů prostě snaží odradit potenciální zájemce o platformu EPYC, když říká, že by s ní měli moc práce a udělají lépe, když zůstanou u něj. Dalo by se říci, že tak činí proto, že se této konkurence opravdu bojí. 
 
Samotné AMD už na tuto prezentaci reagovalo, přičemž jeho vyjádření jsme zrovna my paradoxně získali dříve, než se k nám dostala prezentace Intelu. AMD v ní lakonicky píše, že vytvořilo EPYC pro účely moderních a budoucích datacenter a vedoucí firmy v tomto oboru jeho platformu podporují. AMD věří, že jeho 1 a 2paticové servery s procesory EPYC poskytnou opravdu konkurenceschopný výkon v širokém rozpětí benchmarků i reálných aplikací. AMD tak věří, že se do datových center díky EPYC opět vrátí souteživost. 
 
Zdroj: Intel, AMD
reklama