reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Tiger Lake dle PassMarku nabídne vysoký jednovláknový výkon

4.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Tiger Lake dle PassMarku nabídne vysoký jednovláknový výkon
Procesory Intel Tiger Lake-U by už měly být v podstatě hotovy, neboť by měly být představeny už za necelý měsíc. Nyní se ukázal model Core i7-1165G7 v databázi PassMarku, a tak si jej můžeme porovnat s konkurencí. 
Intel se na rozdíl od AMD vydal jiným směrem a nabízí v rámci generace Tiger Lake-U maximálně čtyřjádrové procesory, zatímco AMD má až osmijádrové Renoir, jako je právě i Ryzen 7 4800U. Už z toho může vyplývat, že Intel nabídne vyšší jednovláknový výkon, pokud budeme tedy uvažovat tak, že jádra v pouze čtyřjádrovém procesoru budou robustnější a osamoceně výkonnější než ta v APU ve dvojnásobném počtu. Jde tak konkrétně o IPC, čili výkon na takt, ale stejně tak i o samotný takt, respektive nejvyšší frekvenci spojenou se zatížením jednoho jádra. 
 
 
Ačkoliv se však základní takt procesoru Core i7-1165G7 ve výši 2,8 GHz objevil už dříve, o turbu se z tohoto testu nedozvíme nic. Ovšem dle SiSoft Sandra by mělo být na 4,7 GHz, což ovšem nemusí být konečný takt. V každém případě to ale vypadá, že Intel bude mít oproti Renoir výhodu ve vyšších taktech, přičemž dle databáze NotebookCheck oba srovnávané čipy dosáhnou stejného TDP 15 W. Reálná spotřeba či výdej tepla se ale samozřejmě může lišit a nikdo nám také nezaručí, že takt procesorů bude reálně odpovídat specifikacím, a to platí zvláště o úsporných mobilních modelech. 
 
PassMark nám ukazuje na celkově vyšší skóre (CPU Mark), které získal Ryzen 7 4800U průměrně z 55 provedených testů a dle něj jde cca o třetinu výkonnější čip. Ten však ztrácí asi čtvrtinu výkonu na Intel Core i7-1165G7, pokud jde právě o výkon jednoho jádra a přesně o tom by tak mohl být v případě procesorového výkonu souboj generací Intel Tiger Lake-U a AMD Renoir U. 
 
Intel by měl své nové mobilní procesory Tiger Lake-U alespoň představit 2. září, pokud ne už rovnou vypustit na trh. Tiger Lake-H ovšem asi dorazí až v příštím roce.


reklama