reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jeff Bezos odstoupil z role CEO Amazonu, nahradil ho Andy Jassy

5.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Jeff Bezos odstoupil z role CEO Amazonu, nahradil ho Andy Jassy
Amazon po 27 letech od svého založení mění svého CEO. Do této pozice společnosti zamíří Andy Jassy, který šéfoval cloudové divizi už 18 let. Jeff Bezos sice tuto roli opustí, ale ve firmě i nadále zůstane.
Jeff Bezos založil Amazon 5. července 1994 a dnes, po 27 letech odstupuje z pozice CEO společnosti. Že se tak stane, oznámil v únoru letošního roku. Nadále však zůstane ve vedení firmy jako výkonný předseda. Funkci CEO Amazonu přijal Andy Jassy, který ve společnosti působí už 18 let.
 
Jeff Bezos
Jeff Bezos, autor: Len Edgerly, CC BY-SA 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Andy Jassy vede cloudovou službu Amazon Web Services už od jejího založení v roce 2003 a svým způsobem tak zažil podobný kariérní postup jako Satya Nadella z Microsoftu, který také nejprve vedle cloudovou divizi Microsoft Azure. Jassy dostudoval Harvard v roce 1997, chvíli nato začal pracovat v Amazonu a jak už bylo řečeno, v roce 2003 dostal za úkol řídit AWS. Tuto službu vypracoval v obra, který má třetinu cloudového trhu a má více než Microsoft a Google dohromady.
 
Andy Jassy
Andy Jassy, autor: JD Lasica, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Podle Bloombergu je Jeff Bezos nejbohatším člověkem na planetě s majetkem 203 mld. USD. Na druhém místě je pak Elon Musk se 186 mld. USD. Připomeňme, že Bezos má také letět na hranici vesmíru už 20. července, nicméně Richard Branson z Virgin Galactic ho o 9 dní předběhne. Tomu to ale Bezos "nandal" v majetku. To Bransonovo se odhaduje na "pouhých" 7,52 mld. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama