reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

K RAM a SSD se přidají i zdražující pevné disky

5.12.2016, Jan Vítek, aktualita
K RAM a SSD se přidají i zdražující pevné disky
Nedávno jsme se věnovali pamětem RAM, jejichž nedostatek na trhu už způsobil velice výrazné zdražování. K tomu se nyní už chystají také SSD, respektive paměti NAND Flash, a to samé by mohlo brzy potkat i pevné disky.
Nedostatek pamětí DRAM na trhu způsobil jejich značné zdražování, které se u nás projevilo tím, že si aktuálně koupíme moduly DIMM či SO-DIMM za cenu o cca polovinu vyšší než v létě. Aktuálně pak můžeme pozorovat i počínající vzestup cen SSD, což je dle DRAMeXchange způsobeno zvyšující se průměrnou cenou pamětí MLC NAND Flash o 6 až 10 % a pamětí TLC NAND Flash o 6 až 9 %. Společnost Trendfocus také předpovídá zdražování SSD na spotřebitelském i OEM trhu, a to ještě větší než odhadují v DRAMeXchange.





A právě Trendfocus varuje i před tím, že by to samé mohlo brzy potkat i trh s pevnými disky, který vykazuje první známky nedostatku produktů, jenž obvykle přináší vyšší ceny. Důvodem ale bude jistě něco jiného než v případě RAM a SSD. Operační paměti mají zdražovat především kvůlli tomu, že je o ně velký zájem ze strany výrobců mobilních telefonů a jiných podobných zařízení, což pevné disky pochopitelně nemůže postihnout. Paměti NAND Flash zase částečně zdražují i kvůli tomu, že výrobci aktuálně najíždí na výrobu 3D NAND Flash, která se rozjíždí pomaleji, než by bylo pro udržení nízkých cen vhodné.

Ceny SSD jsou také ovlivněny úspěchem pamětí NAND Flash, které se dnes používají všude možně a stále více. Zvyšuje se kapacita paměti telefonů a SSD se také rozšiřují mezi počítači, a to především mezi těmi mobilními. Tento rok bude mít dle DRAMeXchange asi třetina všech prodaných notebooků ve výbavě SSD a mezi lety 2017 a 2018 to má stoupnout na více než polovinu. Zato desktopových PC vybavených SSD bude jen asi 13 %, takže toto je oblast, na kterou se mohou jejich výrobci do budoucna ještě zaměřit.

K tomu všemu se také přidává už rozšířená technologie SMR (Shingled Magnetic Recording), která je zhlediska výkonu to nejhorší, co pevné disky v posledních letech postihlo. SMR dokáže levně navýšit kapacitu ploten, ale oproti klasickým diskům s PMR jsou výsledné pevné disky zvláště pro provoz operačního systému tak pomalé, že už je daleko lepší bootovat z USB Flash disku. O použití technologie SMR se také často v materiálech ani nedočteme, takže kupujeme zajíce v pytli a není divu, že mezi uživateli notebooků není o už tak pomalé 2,5" disky s SMR zájem.

Pevné disky jsou tak masově nahrazovány SSD, což se dříve v tomto roce projevilo prudce se snižujícími prodeji. Výrobci přirozeně reagovali přidušením produkce disků a prodejci zase vyprazdňováním skladů, jenomže se stalo něco neočekávaného. Prodeje HDD najednou mezikvartálně stouply o 15 procent a něco podobného je očekáváno i v tomto kvartále. To je pro výrobce jistě dobrá zpráva, ale ti najednou nebudou zase navyšovat produkci, aby uspokojili něco, co můžeme zatím označit za náhle a dočasně zvýšenou poptávku (nehledě na to, že spoléhají i na komponenty jiných dodavatelů, kteří také omezili výrobu). Reagovat budou něčím jiným, a to zvýšenou cenou disků.

Je otázka, co způsobilo vyšší poptávku po pevných discích. Může jít o důsledek nedostatku SSD a jejich zvyšujících se cen a v takovém případě bychom se mohli připravit na pokračující zdražování.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama