reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kioxia ohlásila požár ve své nejmodernější továrně na NAND Flash

9.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Kioxia ohlásila požár ve své nejmodernější továrně na NAND Flash
V provozu společností Kioxia (dříve Toshiba Memory) a Western Digital v japonském Yokkaichi vypukl požár. Stalo se tak v prostorách továrny Fab 6, a to přímo v tzv. cleanroom, čili v hlavních prostorách s vysokými požadavky na čistotu. 
Fab 6 je v případě společností Kioxia a Western Digital součást komplexu Yokkaichi Operations v Japonsku, kde se vyrábí moderní paměti typu NAND Flash. Ve skutečnosti je Fab 6 přímo tamní nejnovější budova, kde se využívají nejpokročilejší procesy, ovšem my se už dozvídáme, že požár byl brzy uhašen a provoz továrny se už dostává opět do normálu, takže o katastrofu se rozhodně nejedná. 
 
 
Těžko přitom říci, zda incidentů v továrnách na výrobu pamětí (ať už NAND Flash nebo i DRAM) v poslední době přibývá, nebo si jich média jen všímají více. Nedávno to přitom byl výpadek energie v továrně Samsungu a další výpadky přinesl i předchozí rok. Podobné události pak mohou z pohledu zákazníků pouze zhoršit situaci na trhu a přinést dříve očekávané zdražování pamětí NAND Flash a DRAM
 
 
Co se týče požáru ve Fab 6, ten měl dle dokumentu od Kioxie zasáhnout jedno výrobní zařízení, které bylo poškozeno. Požár byl detekován tento týden v úterý v 6:10 ráno místního času a brzy byl uhašen. Provoz byl přerušen jen v části Fab 6 a nyní už má být téměř zcela obnoven, zatímco se vyšetřuje příčina požáru. 
 
Fab 6 vstoupila do provozu teprve v září roku 2018 a aktuálně se v ní vyrábějí 64vrstvé a 96vrstvé paměti 3D NAND Flash. Western Digital předpokládá, že dopad této události na dodávky pamětí na trh bude minimální. Firma sama mluví o malém požáru, na který místní hasičský sbor velice rychle reagoval. Nikdo přitom nebyl zraněn. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama