reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Komentář: Ice Lake ukazují aktuální technologickou mizérii Intelu

2.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Komentář: Ice Lake ukazují aktuální technologickou mizérii Intelu
Kdekdo může být zklamaný z toho, že AMD nedokázalo ve skutečnosti moc navýšit takty 7nm procesorů a posunulo jejich hranice na samotnou mez. Pokud ovšem v případě Ryzen 3000 budeme mluvit o zklamání, tak u Intelu musí nastat rovnou zděšení.
Zrovna nedávno jsme probírali, jak procesory Ryzen 3000 ani nedokáží dosáhnout maximální turbo frekvence na všech jádrech. Tu mohou zvládnout třeba jen dvě nebo i jedno, zatímco ostatní se pohybují níže. V podstatě to nevadí, protože maximální turbo stejně platí pro jedno jádro, takže se vždy využije to konkrétní, nicméně vzkaz je jasný. AMD se pohybuje na samotné hranici toho, co poskytuje 7nm proces firmy TSMC a je to špatná zpráva především pro overclockery. 
 
V případě Intelu se přitom už dlouho proslýchá, že vedle výtěžnosti bylo při vývoji 10nm technologie velkým problémem dosažení taktů, které by byly alespoň srovnatelné se 14nm procesory. Ba co víc, 10nm proces tu už dávno měl být a Intel během doby, v níž nuceně prodlužoval životnost 14nm procesu, dokázal zvýšit takty jím vyráběných procesorů. 
 
 
Když si vezmeme, že poslední 14nm generace měla být Skylake (a ne Kaby Lake, Coffee Lake / Coffee Lake Refresh a Comet Lake), tak tu máme čtyřjádrové desktopové procesory končící na 4,2 GHz. Dnešní osmijádrové pracují až na 5 GHz a velice podobné je to v případě mobilních. 
 
Skylake-U s TDP 15 W nabízí až 3,4 GHz, ovšem jen na dvou jádrech i v případě Core i7. Moderní Whiskey Lake-U, již čtyřjádrové procesory, mají také TDP 15 W, stejně jako mohou mít i nejnovější Ice Lake, jenomže jejich turbo dosahuje až 4,8 GHz a základní takt 1,9 GHz. 
 
 
Pokud jde o testy procesoru, ne jejich iGPU, pak právě grafiku můžeme z těchto úvah vynechat, neboť třeba při renderování jde téměř veškerá energie do CPU. Moderní Ice Lake ji přitom i s TDP 28 W dokáží využít tak, že nabídnou maximální turbo 4,1 GHz a základní takt 2,3 GHz. Testován byl však konkrétně procesor Core i7-1065G7, který má základ pouze na 1,3 GHz, turbo 3,9 GHz a all-core turbo 3,5 GHz, což je nejlepší možný scénář pro TDP nastavené na 25 W. 
 
V řadě testů pak 15W Ice Lake za 15W Whiskey Lake zaostával, nebo se mu přinejlepším vyrovnal, což může být impozantní výsledek s ohledem na zcela jasnou nevýhodu Ice Lake v nižších taktech. 
 
Jenomže zákazníka nemusí vůbec zajímat, že mu Intel nabízí procesor, jehož jádra mají vysoký výkon na takt (IPC), když starší procesory dokáží nabídnout se stejným TDP výrazně vyšší takty, které nevýhodu nižšího IPC vyrovnají. Uvidíme, jak dopadnou testy reálných produktů určených pro trh, ovšem specifikace procesorů mluví zcela jasně.
 
A nám nyní může být už jasné i to, proč Intel v dohledné době nevyšle na trh 10nm desktopové procesory. Mobilní CPU mají velkou výhodu ve vysoce výkonných iGPU, která má však u desktopových jen nicotný význam, zvláště u těch nejvýkonnějších. Pak by asi nevypadalo moc dobře, kdyby na trh přišly 10nm procesory, které by měly třeba 2,5 GHz základní takt a turbo 4,2 GHz a v zásadě by nabídly stejný poměr výkonu a spotřeby. To jsou samozřejmě jen dohady založené na tom, jaké jsou specifikace mobilních Ice Lake a o nic jiného než dohady ani jít nemůže, když desktopové Ice Lake nepřijdou.
 
Pro Intel samotný je to pak také otázka výtěžnosti, která v případě 10nm procesu jistě není tak vysoká jako v případě dlouhé roky laděného 14nm procesu. Jestli měl tedy Intel možnost přijít s 10nm desktopovými CPU, která by nabídla víceméně stejný výkon jako 14nm a navíc by jej pravděpodobně každý vyrobený kus přišel na vyšší náklady a znamenal by pokles marží, je celkem jasné, proč se něco takového nestalo. Otázka je, co přinese chystaný 7nm proces. 


reklama