reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konečně přelom? RTX 3060 s okleštěnou těžbou otestována, nejde jen o ovladače

19.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Konečně přelom? RTX 3060 s okleštěnou těžbou otestována, nejde jen o ovladače
NVIDIA se nakonec rozhoupala ke kroku, který jsme od ní ani nečekali. Představila jednak GPU speciály určené přímo pro těžbu a aby zákazníky řádně motivovala k jejich koupi, okleštila těžební výkon karet RTX 3060. To ale zdaleka není vše.
Můžeme jen hádat, zda "protitěžební ochrana" karet GeForce RTX 3060 opravdu vydrží, neboť dle NVIDIE se opatření mělo týkat ovladačů, jež mají automaticky srazit výkon těžby na polovinu. Zatím můžeme říci to, že tato "funkce" skutečně funguje, a to na kartě, kterou otestoval jistý CryptoLeo, ovšem už máme také potvrzeno, že zdaleka nejde jen o ovladače a celé opatření je mnohem robustnější. 
 
 
Do rukou CryptoLea se náhodou dostal model ZOTAC RTX 3060 Twin Edge, čili karta od firmy, která nedávno popudila hráče svým nevhodným tweetem, jehož autor měl asi v úmyslu followerům jen ukázat pěknou řádku karet značky ZOTAC, ale evidentně při tom nezapojil mozek. 
 
Dnes tu máme v podstatě další ránu pro firmu ZOTAC a její pověst, neboť její RTX 3060 Twin Edge se už objevila na youtubovém kanálu věnovaném právě těžbě, ačkoliv se má oficiálně začít prodávat až příští týden ve čtvrtek. Nicméně to půjde pochopitelně spíše na vrub distributorům či koncovým prodejcům, kteří si jistě už řadu dní budují sklady a vypadá to, že někdo bude mít skutečný problém. Ve videu se totiž objevilo i sériové číslo dané karty, a tak bude možné dohledat, odkud se vzala. 
 
Nám se ale díky tomuto hardwarovému leaku potvrzuje jedna důležitá skutečnost. NVIDIA skutečně zařídila, aby hash rate této karty výrazně klesl (mluvilo se o polovičním výkonu), přičemž je zajímavé, že hashrate nejdříve běží minutu až dvě na očekávatelných 41,5 MH/s a teprve poté klesne na cca 25 MH/s, čili ne přímo na polovinu, ale i tak je taková těžba v podstatě k ničemu, zvláště když mají být k dispozici mnohem efektivnější produkty.
 
Zde si ale musíme uvědomit, že dotyčný CryptoLeo ještě nemá pro danou kartu příslušné grafické ovladače, zatímco NVIDIA včera ohlásila, že těžba bude okleštěna právě jistým opatřením implementovaným do ovladačů, čili buď se zde někdo spletl, anebo se (pravděpodobněji) NVIDIA snažila mlžit. A máme už také potvrzeno, že tato věc se nebude týkat jen Windows, ostatně pokud někdo těží ve velkém, využívá spíše Linux. Především jde ale o to, že CryptoLeo sám dokazuje, že ovladače jsou v tomto případě zcela mimo hru i ve Windows.
 
Na Twitteru už také sám Bryan Del Rizzo (Director of Global PR, GeForce) potvrdil, že nejde jen o věc ovladačů a má jít o zabezpečenou komunikaci (handshake) mezi ovladači, BIOSem a samotným křemíkem, která má zajistit, aby nebylo možné odstranit omezovač hashovacího výkonu. 
 
Navíc tu máme zprávu od leakera kopite7kimi, který už dříve v lednu hlásil, že Jensen Huang bude bojovat proti těžbě, což dává váhu jeho nové informaci o tom, že firma připravuje nové verze svých existujících GPU a ty staré přestane vyrábět. Čili v dohledné době by se měly dostat pod novým ID na trh karty RTX 3090, 3080 a další, které budou mít také snížený výkon při těžbě, zatímco sama NVIDIA na ní bude moci samozřejmě dále vydělávat díky novým speciálům.  


reklama