reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron opravdu odkoupí podíl Intelu ve společném podniku pro 3D XPoint

16.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Micron opravdu odkoupí podíl Intelu ve společném podniku pro 3D XPoint
Dobře víme, že paměti 3D XPoint byly vyvinuty ve společném podniku Intelu a Micronu, a to ve firmě IMFT. Micron nyní chce odkoupit celý podíl Intelu v IMFT, ačkoliv sám ani nedostal na trh žádné vlastní produkty, které by byly na těchto pamětech založeny.
O prodeji podílu Intelu v IM Flash Technologies firmě Micron se mluví už od podzimu a my si tuto skutečnost můžeme nyní potvrdit pak se podívat i na to, co má následovat.
 
Intel má za sebou dlouhá léta spolupráce s Micronem, která se týká právě paměťových technologií a není to pouze 3D XPoint. Jsou to i paměti NAND Flash, které tyto firmy společně dostaly do moderní podoby s 96 vrstvami, takže se pohybují v přední linii. Hybrid Memory Cube jako moderní vysokorychlostní DRAM a konkurenci pamětí HBM můžeme naopak považovat za neúspěch. 
 
 
Co se týče pamětí 3D XPoint, Intel je už nějaký ten pátek používá ve vlastní produktové rodině Optane, která zatím do spotřebitelského sektoru moc nezasáhla a pokud ano, tak to bylo velice rozpačité. Ostatně naposledy jsme zmínili Optane H10 kombinující 3D XPoint jako cache a NAND Flash jako hlavní úložiště. Problém je ten, že pokud jde o samostatné 32GB nebo i 64GB Optane, ty mají na dnešní poměry velice pomalý zápis, takže pokud by se něco takového mělo použít jako cache, musel by se zápis oproti dnes dostupným malým Optane několikanásobně zrychlit. Ale zpět k tématu. 
 
Zatímco Intel má Optane, Micron ohlásil řadu QuantX, ovšem problém je ten, že žádný takový produkt dosud nedorazil na trh, ačkoliv na to už bylo dost času. Otázka je, na co Micron čeká a zda vůbec plánoval koncové produkty opravdu vyrábět, nebo tím pouze ukázat, že 3D XPoint jsou také jeho. Ostatně Micron není zrovna firma, která by byla známá jako klasický výrobce koncových produktů. Nějaké ve svém portfoliu má, ale především je to dodavatel hardwaru pro jiné firmy. 
 
Ovšem možná že Micron jen vyčkává, až bude k dispozici druhá generace pamětí 3D XPoint, na níž s Intelem aktuálně stále pracuje. Ostatně i přes bombastická prohlášení se ta první generace zrovna neukázala v tak dobrém světle a nyní jsou Optane konkurencí spíše pro moderní SSD, než aby se svým výkonem pohybovaly mezi DRAM a SSD. Dalo by se ovšem polemizovat na téma dlouhodobě udržitelného výkonu a plynule přejít k výdrži buněk, ale ani to není tématem tohoto článku. 
 
V tomto roce má být tedy dokončen vývoj druhé generace pamětí 3D XPoint a poté už si Intel a Micron mají jít každý svou cestou, čili vyvíjet tuto technologii po svém. Intel má možnost pozdržet prodej svého podílu Micronu až o jeden rok, což možná využije, aby si zajistil čas pro rozjetí výroby a vývoje i ve vlastních provozech. Micron by mu pak měl zaplatit asi 1,5 miliardy dolarů za podíl v IMFT. Dále očekáváme, že se na trhu konečně objeví i Optane DC Persistent Memory, čili paměťové moduly s paměťmi 3D XPoint, které vytvoří další paměťovou vrstvu mezi RAM a PCIe SSD. A především můžeme být zvědaví na to, kam se posunou nové paměti 3D XPoint. 
 
 


reklama