reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft už odřízl od W11 i Insidery s nevyhovujícím hardwarem

2.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft už odřízl od W11 i Insidery s nevyhovujícím hardwarem
Microsoft jen na chvíli ukázal přívětivější tvář, aby ji opět nahradil nepřívětivou grimasou, kterou nyní namířil i proti svým Insiderům. Ti mu pomáhají testovat nový software, ale nyní už v případě Windows 11 jen ti, kteří mají ten správný hardware.
Microsoft tak tímto krokem v podstatě ukazuje, že to s hardwarovými omezeními, která byla dříve stanovena, myslí opravdu vážně, a nově tak ani nepokládá za nutné nechat zkušební verze Windows 11 testovat na starším hardwaru. Můžeme tak opravdu očekávat, že v Redmondu neustoupí, a i když umožní Windows 11 instalovat na starší sestavy, odřízne je od veškerých aktualizací, a to i těch bezpečnostních.
 
Uživatelé se tak dobrovolně vystaví budoucím bezpečnostním rizikům, nebo na Windows 11 prostě neaktualizují a pak už jim zbývá jen upgradovat svůj hardware, samozřejmě pokud nepočítáme tu očekávatelnou možnost zajistit si aktualizace jiným, neoficiálním způsobem.
 
 
The Verge tedy informuje, že pokud se někdo nyní bude snažit coby Insider testovat nové verze Windows 11 na PC s nepodporovaným hardwarem, bude mu prostě sděleno, že dané PC nesplňuje hardwarové požadavky pro Windows 11, a tak se nemůže účastnit programu Insider. Následně je uživatel vyzván, ať si instaluje Windows 10 a vstoupí do příslušného Windows Insider Program v Release Preview Channel.
 
Obecně přitom s několika výjimkami stále platí, že starší procesory než Core 8. generace či Ryzen 2. generace Windows 11 nepodporují a je třeba mít zapnutý TPM 2.0. Mezi ony výjimky pak patří třeba Core i7-7820HQ, a to proto, že je na něm založen stále běžně prodávaný počítač Surface Studio 2 a Microsoft tak přirozeně nechce, aby pořád ještě aktuální produkt v ceně 120 tisíc korun měl znemožněn přechod na Windows 11. Proč může podmínky splnit mobilní 7820HQ (a ještě k tomu jen na vybraných zařízeních) a ne ještě výkonnější desktopový 7700K, to se Microsoft snaží vysvětlit na svém blogu, kde mluví o moderních ovladačích založených na "Declarative, Componentized, Hardware Support Apps (DCH)" a dále se dozvídáme o hodnocení hardwaru na základě spolehlivosti, bezpečnosti a kompatibility. Zkrátka a dobře, pravidla zde určuje Microsoft.
 
Windows 11 začnou být dodávány v podobě nového systému na prodávaných PC i jako aktualizace pro Windows 10 od 5. října. 


reklama