reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vysvětluje, proč nelze odinstalovat prohlížeč Edge

8.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft vysvětluje, proč nelze odinstalovat prohlížeč Edge
Aktualizace na nový internetový prohlížeč Microsoft Edge vyvolaly nemálo pozdvižení, což platí i o faktu, že tento browser založený na jádře Chromium nelze odinstalovat. Společnost Microsoft nyní vysvětluje proč.
S novým internetovým prohlížečem Microsoft Edge na jádře Chromium si uživatelé i Microsoft užili svoje. Objevily se zprávy o tom, že kopíruje data z jiných prohlížečů, pak aktualizace zpomalovala PC, později zase padal při využívání vyhledávání přes Google. Uživatelé nesli nelibě i to, že ho není možné odinstalovat ze systému. Nyní nám Microsoft prozradil i proč.
 
Microsoft Edge logo
 
Podle Microsoftu totiž mnoho podpůrných aplikací vyžaduje nějakou webovou platformu a webový prohlížeč je tak naprosto nutnou podmínkou pro jejich fungování. Bez něj by prostě nefungovaly. Aby bylo zajištěno, že je v počítači alespoň jeden výchozí prohlížeč, není možné Edge odinstalovat. Pochopitelně má ale uživatel možnost nainstalovat si jiný prohlížeč a ten učinit výchozím místo Edge.
 
V tomto je potřeba uznat, že vysvětlení Microsoftu dává smysl. Vyhýbá se tak problému, že by uživatel odinstaloval úplně všechny prohlížeče. To by se mohlo stát snadno např. tehdy, když by uživatel odinstaloval Edge a pak by v rámci řešení problémů nebo aktualizace jiného prohlížeče odinstaloval i tento druhý, běžně používaný prohlížeč. V tu ránu by byl bez browseru. Aby byla zajištěna co nejlepší kompatibilita a výkon, Edge bude nadále aktualizován pomocí instalátoru nových verzí a update systému Windows. Microsoft navíc zdůrazňuje, že uživatelé mají plnou kontrolu nad tím, jaká data Edge importuje z jiných prohlížečů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama