reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Windows 12 zatím zapomeňte, přijde Windows 11 24H2, a to nejprve pro ARM

9.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Na Windows 12 zatím zapomeňte, přijde Windows 11 24H2, a to nejprve pro ARM
Nějakou dobu se spekulovalo, že další velkou aktualizací operačního systému Windows bude už verze Windows 12. Sám Microsoft to ale nyní oficiálně vyvrátil oznámením varianty Windows 11 24H2.
Microsoft neustále aktualizuje svůj operační systém Windows a poslední dobou se spekulovalo o tom, že by letos mohla přijít dokonce nová verze Windows 12. Toto ale bylo nyní v podstatě vyvráceno tím, že Microsoft oznámil letošní uvedení velké aktualizace Windows 11 24H2. Ta by se měla zaměřit zejména na rozšíření funkčnosti s AI systémem Copilot (např. ikonka pro jeho rychlé spuštění), přinese ale i další změny jako vylepšený příkazový řádek s příkazem sudo, zapracovalo se na podpoře pro uživatele s vadami sluchu, lepší je testování mikrofonu, párování s Bluetooth zařízeními, management barev má nové UI, zajímavostí je možnost připojení k Wi-Fi přes QR kód a mnoho dalšího.
 
Prozatím bude k dispozici verze pro Insider Preview nazvaná Germanium, v dubnu pak bude následovat varianta RTM. Jako první stabilní vydání se Windows 11 24H2 objeví v červnu, nepůjde však o systém pro procesory x86, ale pro ARM. To dává tušit, že to Microsoft s ARMem začíná myslet o něco vážněji než doposud. Dá se tak předpokládat, že léto bude ve znamení úsporných notebooků na ARMových procesorech jako Snapdragon X Elite, které ale poběží na adekvátní variantě systému Windows 11. ARM tak zaútočí už na školní sezónu, kde by úsporné mobilní počítače s dlouhou výdrží ve vzdělávání mohly zabodovat. Uživatelé s procesory AMD a Intel na architektuře x86 si budou muset počkat až do září nebo října, tam se tedy počítá až s vánoční sezónou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama