Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Námitka Intelu ve věci porušení čínských FinFET patentů opět zamítnuta

20.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Námitka Intelu ve věci porušení čínských FinFET patentů opět zamítnuta
Intel byl již dříve obviněn čínským institutem z porušení patentu na tranzistory FinFET, což je případ táhnoucí se již od roku 2018. Jak se tedy tato soudní pře vyvíjí a hrozí snad i zákaz prodeje procesorů Core v Číně?
Mikroelektronický institut spadající pod Čínskou akademii věd (IMECAS) obviňuje společnost Intel z porušení patentu týkajících se tranzistorů FinFET, přičemž tu jde o patent datovaný až do roku 2011 a o vyrovnání počítané v několika desítkách milionů dolarů. Ty by si Intel pochopitelně mohl dovolit zaplatit, přičemž aktuálně po něm IMECAS žádá asi 31 milionů USD (plus soudní výlohy), nicméně ten se u pekingského soudu brání, ale zatím ne příliš úspěšně. Zamítnuto bylo nyní i jeho šesté odvolání u čínského výboru, který měl za úkol přezkoumat daný patent, přičemž Intel zpochybňoval jeho platnost.
 
 
O zmíněných 31 milionů dolarů však ani tak nejde, jako spíše o požadavek IMECAS na zákaz prodeje procesorů Core v Číně, a to alespoň dočasný, dokud se obě strany nedohodnout na licenčních podmínkách. Čili Intel by v Číně mohl na nějakou dobu přijít o tržby z prodeje procesorů, přičemž otázka je, kterou stranu by to zabolelo více, a do budoucna by platil licenční poplatky zřejmě za všechny procesory využívající tranzistory FinFET. 
 
Intel už vydal krátké vyjádření ohledně nejnovějšího rozhodnutí, proti kterému se dle svých slov rovněž odvolá a také čeká na soud, který má zvážit to, zda se dané patenty Intelu vůbec týkají. Firma přitom v celém sporu zaznamenala i úspěchy, když ve třech případech jí soud dal za pravdu, ale zbývá ještě jedenáct bodů, v nichž nebylo plně rozhodnuto. Asi tak nelze očekávat brzké rozuzlení tohoto případu. Intel se také dříve snažil částečně přesunout tento případ do jemu přátelštějšího prostředí a nechat patenty přezkoumat americkou USPTO (U.S. Patent and Trademark Office), ale ta sama odmítla mít s tímto případem cokoliv společného. 
 
IMECAS navíc mezitím přišel s dalšími dvěma patenty, které Intel měl porušit (CN 102386226 — '226 Patent) a ty se týkají konkrétně procesorů Core i3 a technologií použitých v rámci jejich MOSFETů. IMECAS si nyní přitom nárokuje právo požadovat zatím nespecifikovanou finanční náhradu, zatímco Intel uvádí, že se i proti těmto obviněním bude tvrdě bránit. 
 
Intel se tak může ještě nějakou dobu odvolávat u komise zkoumající patenty a poté případ už zřejmě přejde k samotnému soudu, anebo může přijít také mimosoudní vyrovnání. Souběžně s tím probíhá také spor s VLSI, kde už jde přímo o miliardy a zmínit můžeme také žalobu ohledně zpožděného 7nm procesu.