Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA je připravena začít stavět SPHEREx pro mapování vesmíru

29.3.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA je připravena začít stavět SPHEREx pro mapování vesmíru
NASA plánuje misi SPHEREx od začátku roku 2019, čili na její vypuštění je ještě brzy, ale nyní už jsou alespoň připraveny plány a dle nich se začne stavět samotný teleskop. Ten bude později umístěn na orbitu Země. 
Zhruba rok tak zabral vývoj konečných plánů satelitu SPHEREx, který dostane za úkol z oběžné dráhy Země mapovat vesmír v blízkém infračerveném záření. Během své dvouleté mise by měl celkem čtyřikrát naskenovat celou oblohu, aby vytvořit obrovskou trojrozměrnou databázi hvězd, galaxií, mlhovin a jiných objektů. 
 
 
Na nejnovějších renderovaných snímcích vypadá SPHEREx v podstatě stále stejně, ovšem s tím rozdílem, že jeho fotonový štít už má kruhový a ne hexagonální tvar, čili jde v podstatě o několik soustředných kuželů. Na levé straně pak vidíme solární panel a veškerá další výbava je v hranatém modulu dole. Zmíněný fotonový štít, jak jej NASA označuje, bude mít v průměru až 3,2 metrů a poslouží pochopitelně k odstínění výbavy od tepla Slunce, což je zřejmé už jen z toho, že tu půjde o infračervené záření. 
 
 
SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer) je stejného kalibru jako TESS či ICON, čili patří do střední třídy a konkrétně do programu Explorers. NASA by měla na jeho misi vynaložit kolem půl miliardy dolarů, což je cena, která by se do nákladů za takový JWST schovala hned dvacetkrát. 
 
Pro vypuštění poslouží raketa Falcon 9 společnosti SpaceX a v plánu je zařízení využívat alespoň 25 měsíců, aby byla z polární dráhy kolem Země čtyřikrát nasnímána celá obloha. Pro představu, Hubble během 30 let nasnímal jen cca jedno promile z celé oblohy, i když samozřejmě leccos z toho hned několikrát. 
 
K tomu teleskopu SPHEREx poslouží jediná výbava, a sice spektrofotometr s malým 8palcovým (203 mm) primárním zrcadlem. To bude bohatě stačit, neboť SPHEREx má za úkol snímat velké kusy oblohy v širokých záběrech. 
 
A k čemu bude SPHEREx sloužit? Vše hlavní je zaneseno v jeho názvu, čili půjde především o původ vesmíru, vznik prvních galaxií a také o vodní led v mladém vesmíru. Obloha bude snímána v celkem 96 pásmech, což umožní pozorovat jednak blízké a mladé galaxie, ale i několik miliard let vzdálené objekty. 
 
Pokud nyní už vše půjde podle plánu (vývoj byl zpožděn kvůli pandemii), SPHEREx by mohl startovat v červnu roku 2024. A pokud to půjde hůře, přesto by se měl stihnout alespoň termín v dubnu 2025. 
 
Zdroj: NASA