reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejnovější AGESA 1.0.0.3ABA pro Ryzeny má chyby, výrobci desek by jej neměli využívat

19.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Nejnovější AGESA 1.0.0.3ABA pro Ryzeny má chyby, výrobci desek by jej neměli využívat
Mikrokód AGESA verze 1.0.0.3ABA byl označen za chybový a potenciálně problémový, takže výrobci desek by jej neměli využívat a zákazníci instalovat BIOSy, které jsou na něm založeny. Nepleťme si jej však s AGESA 1.0.0.3AB. 
Snaha firmy AMD poskytnout novým procesorům podporu i na starších deskách je dvousečná. Zákazníci tím jednak mohou být potěšeni, ale na druhou stranu mohou očekávat i problémy, které vznikají tím, jak se AMD v koordinaci s výrobci desek snaží tuto podporu zajistit. To s sebou přináší i vedlejší problémy, jako třeba to, že nestačí kapacita paměti pro BIOS, což třeba společnost MSI řešila vydáním nových verzí desek s označením MAX a dvojnásobnou pamětí pro BIOS, aby jej nemusela zeštíhlovat. 
 
 
Na druhou stranu, nyní se bavíme o čipsetech řady AMD 400, které postihly problémy s mikrokódem AGESA ComboAM4 1.0.0.3ABA. Společnost AMD na jeho vývoj měla mnohem více času než v případě prvních procesorů Ryzen, však už v březnu se objevovala podpora nových modelů na starších deskách. Navíc jsou čipsety AMD 400 stále aktuální, neboť namísto celé nové řady přišel jen X570, takže v případě nižších řad žádnou novější volbu nemáme, a proto rozhodně nelze nad těmito problémy jen tak mávnout ruku, že uživatel má na výběr. Nemá, pokud si nechce kupovat drahé a žravé desky s X570, jen kvůli rozhraní PCIe 4.0. 
 
Nový AGESA verze 1.0.0.3ABA byl vypuštěn právě kvůli tomu, aby řešil problém se hrou Destiny 2 a kdo ví, kde by se ten mohl ještě projevit. Je ostatně podivné, že dle aktuálních informací se daná věc týká pouze a jen titulu Destiny 2 a zapotřebí je oprava v mikrokódu. 
 
Už to tedy vypadalo, že během tohoto týdne si lidé budou moci stáhnout a nainstalovat nový BIOS, který jim umožní Destiny 2 spustit, ovšem ukázalo se, že nový mikrokód má vedlejší účinek v destabilizaci rozhraní PCI Express, na což už začali poukazovat uživatelé desek od firem Asus a Gigabyte. 
 
Zástupce firmy Asus k tomu sdělil, že nové verze BIOSů byly tvořeny spěšně a nebyl čas je řádně otestovat. Problém vidí v chybách v mikrokódu, které by podrobné testování odhalilo a ty pak mohly být ve spolupráci s AMD vyřešeny, ale to nenastalo, výrobci vypustili do světa nové verze BIOSů a odnesli to uživatelé. Zde se dá ostatně pochopit, že výrobci desek si mohli vybrat, zda to risknou a budou čelit případným problémům s kvalitou, anebo budou nové verze BIOSů testovat a v takovém případě budou určitě označeni za lenochy a loudaly. 
 
Pro uživatele nyní platí, že by raději neměli instalovat nejnovější verzi BIOSu, a to už jen proto, že ne všude se uvádí konkrétní verze mikrokódu, čili namísto 1.0.0.3ABA může být pouze 1.0.0.3. Ovšem výrobci desek by už snad měli vadné verze ze svých stránek stáhnout a řídit se můžeme také podle data vydání. 
 
Zdroj: techPowerUp 


reklama