reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA CFO: v druhé polovině roku bude lépe, dodávky karet porostou

14.1.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA CFO: v druhé polovině roku bude lépe, dodávky karet porostou
Přes všechna ujištění o tom, že trh s grafickými kartami se v druhé polovině tohoto roku bude vracet do normálního stavu, byla namístě zdravá skepse. Jak se ovšem onomu období přibližujeme, začíná situace vypadat nadějněji.
Zatímco na začátku minulého roku nepřišla slibovaná lepší dostupnost grafických karet, ale pravý opak, vypadá to, že začátek tohoto roku bude ve znamení prvních projevů celkově se zlepšující situace s dodávkami PC hardwaru. Dozvěděli jsme se o snižující se poptávce po PC, což se naplno projevilo během posledního loňského kvartálu, což bylo podpořeno i zprávou o dostupnějších komponentech pro PC a také můžeme zmínit údajně bohaté zásoby GeForce RTX 3050, které se chystají na trh. 
 
 
Objevují se nám tu tedy signály, které jsou z hlediska zákazníků žádajících nepředražený hardware veskrze pozitivní. Tak můžeme brát i další ujištění přicházející z NVIDIE, jejíž CFO Colette Kress na 24th Annual Needham Growth Conference uvedla, že zatím je poptávka po GeForce ještě vyšší než, jakou NVIDIA může zvládnout, ale dodávky by se už během vstupu do druhého pololetí měly zlepšit. Lze tak ukázat konkrétněji na 3. kvartál. 
 
V tu dobu by už NVIDIA měla mít připraveny nové GeForce RTX 4000 generace Lovelace, takže je otázka, zda se to celé má týkat spíše až jich, anebo ještě i RTX 3000 generace Ampere. NVIDIA ostatně může očekávat, že zájem o dnešní modely už bude stejně nižší, alespoň pokud jde o ty modely, které dostanou své nástupce v první vlně, což budou samozřejmě ty výkonnější.
 
Právě nástup RTX 4000 může být tou hlavní příčinou, která přinese celkové zvýšení dodávek. Půjde ostatně o nové 5nm čipy vyráběné u TSMC, zatímco dnešní 8nm Ampere vyrábí Samsung. NVIDIA tak má možnost přechodně využít kapacity těchto dvou firem, a to TSMC pro nové výkonné karty a Samsung pro starší a slabší, které ještě nedostanou nástupce. Pak bychom mohli skutečně počítat s tím, že dodávky půjdou nahoru, zvláště pokud se zlepší i celková situace s dodávkami komponent a logistikou. 
 
Zdroj: SeekingAlpha


reklama