reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA slíbila postavit v Británii superpočítač za více než 100 mil. USD

18.6.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA slíbila postavit v Británii superpočítač za více než 100 mil. USD
NVIDIA se rozhodla, že na půdě Velké Británie postaví počítač v hodnotě přes 100 milionů dolarů, který se tak stane nejvýkonnějším systémem v této zemi. A je vcelku snadné odhadnout, odkud vítr vane. 
NVIDIA má velký zájem na akvizici firmy Arm založené právě ve Velké Británii, přičemž briské úřady se rozhodly, že tuto záležitost velice důkladně prošetří i s ohledem na otázky národní bezpečnosti. NVIDIA si přitom v poslední době sama zavařila představením procesorů Grace, které jsou založeny právě na architektuře ARM a značí jednoduše to, že NVIDIA na ni bude sázet i ve svém velice důležitém serverovém, AI a superpočítačovém byznysu, což přináší jen další pochybnosti o čistotě jejích úmyslů. Nedávno se přitom objevil i protinávrh společnosti Qualcomm, která chce vytvořit celé společenství firem, jež by do Armu investovaly a v němž by nikdo neměl navrch. 
 
 
Nyní se tak dozvídáme, že NVIDIA chce ve Velké Británii investovat přes 100 milionů dolarů do stavby nového výkonného superpočítače, v čemž opravdu nelze nevidět spojitost se snahami přesvědčit britské regulátory ke schválení akvizice Armu.
 
Ostatně NVIDIA se netají tím, že jde o snahu ukázat svůj závazek britskému hi-tech průmyslu a vědě, ovšem o tom, že chce v britské Cambridge postavit nový superpočítač, víme už od loňského října, kdy se ale mluvilo o systému za přibližně 40 milionů liber (cca 56 mil. USD). My se ale dozvídáme, že nejde o něco jiného, ale stále o superpočítač pro Cambridge, jenž ale má být nakonec větší, výkonnější a také dražší. 
 
Vzniknout by mělo celé superpočítačové centrum zvané Cambridge-1, které navíc Jensen Huang označuje jen jako začátek, jak informuje Reuters. Právě Huang uvedl, že tak půjde o nejsilnější britský superpočítač a že tamní vědci jsou z tohoto plánu nadšeni, ale více zatím neprozradil. 
 
Nelze asi očekávat, že výkon systému v Cambridge-1 půjde už do řádu exa, i když je velice obtížné odhadovat, co dokáže NVIDIA za více než 100 milionů dolarů zajistit. Například IBM Summit, někdejší nejvýkonnější superpočítač světa, byl společně se Sierrou součástí kontraktu v hodnotě 325 milionů dolarů, čili Cambridge-1 by se rozhodně měl dostat do popředí žebříčku TOP500. 
 
Záleží ale také na tom, kdy bude tento plán realizován a zda NVIDIA vůbec splní svůj slib i nezávisle na případném neschválení akvizice Armu. 


reklama