reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA zažila silný kvartál, připravuje po Ampere vícečipovou generaci Hopper?

15.11.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA zažila silný kvartál, připravuje po Ampere vícečipovou generaci Hopper?
NVIDIA se může pochlubit tržbami, které se opět dostaly nad hranici 3 miliard dolarů. Není to sice tak dobré jako před rokem, ale mezikvartální růst je obrovský. Vedle toho se můžeme pobavit o kódovém označení Hopper. 
Třetí kvartál fiskálního roku 2020 pro NVIDII skončil 27. října a nyní již víme, že se jí během něj podařilo utržit 3,01 miliard dolarů. To představuje meziroční pokles z 3,18 miliardy, ale mezikvartální růst z 2,58 miliardy a ukazuje se, že NVIDIA se pomalu vrací k tržbám z doby před krizí na trhu s grafickými kartami, kterou přineslo opadnutí druhé vlny těžby kryptoměn. 
 
 
NVIDIA sice dokázala zvýšit marže, ovšem i kvůli vyšším provozním výdajům je nakonec čistý zisk i zisk na akcii o více než čtvrtinu nižší než přeed rokem. Když se ale podíváme na mezikvartální srovnání, pak naopak vidíme o více než 60 procent vyšší čistý zisk, a to vše dle GAAP principů. Tabulka Non-GAAP je pro meziroční srovnání výsledků NVIDIE už mnohem přívětivější. 
 
Jensen Huang k tomu řekl, že za dobré výsledky mohou především prodeje herních karet a serverových produktů. Mluvil tak především o řadě RTX a ray tracingu, respektive o "realismu v počítačové grafice" a pak o umělé inteligenci, která se zase týká oněch serverových produktů. NVIDIA se také chystá 20. prosince všem akcionářům vyplatit dividendy 0,16 USD na akcii. 
 
Výhled na poslední kvartál fisk. roku 2020, který nezahrnuje dopady akvizice firmy Mellanox, udává tržby kolem 2,95 miliard (+/- 2 %), silný růst na trhu s datovými centry a sezónní pokles příjmů z notebookových GPU. Marže mají být stejné nebo mírně vyšší a provozní výdaje 1 miliardu či 800 milionů (GAAP a non-GAAP). 
 
A co Hopper? Tato generace by měla následovat po připravované Ampere a NVIDIA by tak měla uctít památku Grace Hopper, která jako počítačová vědkyně programovala systém Harvard Mark I a sloužila americkým zájmům během 2. světové války. Nyní již smazaná zpráva z Twitteru (@kopite7kimi) také zmínila, že Ampere se chystá na první polovinu roku 2020, což odpovídá tomu, co jsme slyšeli nedávno. 
 
No a především by generace Hopper už měla zahrnovat MCM, čili vícečipové moduly, neboli GPU složená z více samostatných a propojených částí. Nemělo by přitom jít o kombinaci jednoho GPU a více pamětí, neboť o tom by nemělo smysl vůbec mluvit. S přihlédnutím ke kadenci NVIDIE by se dalo očekávat, že Hopper by mohl nastoupit nejdříve v roce 2022.  
 
Zdroj: TZ NVIDIA 


reklama