reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Perseverance se připravuje na odkládání poloviny vzorků z Marsu

22.10.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
Perseverance se připravuje na odkládání poloviny vzorků z Marsu
Rover Perseverance byl v rámci mise Mars 2020 vyslán na průzkum planety Mars, kde nyní získává cenná data a také vzorky. Ty by měly být odeslány zpět na Zemi a nyní část z nich bude uložena na vhodné místo.
Průzkumný rover Perseverance, který brázdí povrch planety Mars už od roku 2021, se pomalu připravuje na odložení poloviny vzorků hornin z rudé planety do "depozitáře". Tak se nazývá místo na Marsu, na které rover uloží část svých vzorků pro případ, že by nebyl schopný kvůli poruše hardwaru nebo selhání systémů dopravit vzorky k přistávacímu modulu sám. K odložení vzorků by podle plánu mělo dojít v průběhu letošního listopadu nebo prosince.
 
Rover na Marsu přistál v kráteru Jezero v únoru minulého roku a od té doby se zaměřuje na pátrání po stopách života v průběhu historie Marsu a také na sběr vzorků hornin. Právě některé ze vzorků mají být v rámci mise NASA odeslány na planetu Zemi, kde budou podrobeny důkladné analýze.
 
 
Rover na Marsu dosud navrtal sedm plánovaných hornin, z každého kamene byly odebrány dva vzorky. Základní plán počítá s dopravením vzorků na přistávací modul NASA, který následně vynese materiál na oběžnou dráhu Marsu. Zpět na Zemi vzorky dopraví sonda od ESA, což by se mohlo stát už v roce 2033.
 
Jednu sadu vzorků hornin poveze na palubě samotný rover, druhá sada zůstane uložená v tzv. depozitáři. V případě potřeby by z tohoto místa vyzvedly uložené vzorky dvě malé helikoptéry, které by podobně jako Ingenuity byly schopné letu nad povrchem Marsu, a dopravily by je na přistávací modul. Podobných odkladišť vzorků hornin by nakonec mohlo být i více.
 
NASA společně s ESA, které spolupracují na této misi, si tak pojistí, aby bylo možné vzorky převzít alespoň jedním způsobem a dopravit zpět na Zemi. Místo odkladu vzorků se bude nacházet v poměrně rovné oblasti zvané Three Forks, která je vhodná pro bezpečné přistání helikoptér.
 
V současné době se rover Perseverance zaměřuje na sbírání vzorků písku a prachu z povrchu planety a tato činnost jej zaměstná až do příštího týdne.
 


reklama