reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podezření se nepotvrdilo, drony DJI možná budou znovu létat pro vládu USA

7.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Podezření se nepotvrdilo, drony DJI možná budou znovu létat pro vládu USA
V létě roku 2019 vláda Donalda Trumpa nařkla DJI z toho, že je zde riziko zasílání dat z dronů do Číny a několik set těchto dronů stáhla z vládních služeb. Podezření se ale nepotvrdilo a drony se možná vrátí do služby.
Boj mezi USA a Čínou se rozhořel zejména v době, kdy byl v USA u moci Donald Trump. Bany významně ovlivnily např. působení společnosti Huawei, ale dotkly se i mnoha jiných čínských firem včetně společnosti DJI. Její drony byly staženy z nasazení ve vládních službách kvůli podezření z toho, že by mohly zasílat data zpět čínské vládě (podobně to nedávno udělala i Čína směrem k USA, kdy zakázala vjezd Teslám do vojenských areálů kvůli podezření, že šmírují pomocí kamer pro jízdní asistenty). Společnost DJI to nepřekvapivě popřela, nicméně později se dostala dokonce na černou listinu, která zakazovala nákup součástek z USA. Podobný problém postihl také výše zmíněný Huawei, jehož tržní podíl se od té doby propadá, a firmu tak postupně téměř likviduje.
 
DJI dron
 ilustrační foto, (z recenze Canon PowerShot SX430 IS)
 
Nicméně už loni proběhl nezávislý audit, který zveřejnil výsledky, že nebyl nalezen žádný důkaz o tom, že by se citlivá data zasílala zpět do Číny. V letošním květnu pak byla zveřejněna i část oficiálního auditu a ani ten nepotvrdil, že by firmware dronů DJI obsahoval nějaký záškodnický kód, a doporučil tak nasazení dronů DJI zpět do aktivní služby i pro vládní účely. Konkrétně jde o dva typy dronů DJI, které vláda používala, což může, ale současně nemusí znamenat, že se to týká i jiných modelů. To, zda se ale skutečně vrátí do služby a bude schváleno jejich nasazení na základě výsledků auditu, se teprve uvidí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama