reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Potvrzeno, AMD kupuje společnost Xilinx

27.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Potvrzeno, AMD kupuje společnost Xilinx
Společnost NVIDIA se rozhodla, že bude usilovat o akvizici firmy Arm, což jí mohou překazit především regulační úřady různých zemí. Nyní se ale potvrzuje, že velkou akvizici chystá také AMD a přijde ho to na 35 miliard dolarů. 
AMD tak s ohledem na hodnotu celé akvizice nebude moc pozadu za NVIDIÍ. Pochopitelně nejde v tomto ohledu o soutěž, ale je pozoruhodné, že obě firmy se rozhodly tak krátce po sobě k tak velkému kroku, který představuje pro NVIDII 40 miliard dolarů a pro AMD pak 35 miliard. To pak samozřejmě nemusí být konečné sumy a zvláště pak akvizice firmy Arm ze strany NVIDIE nemusí projít přes regulační úřady. Mluví se o tom, že zvláště Čína by mohla dělat drahoty. 
 
 
Nyní je ale (opět) řeč o AMD a Xilinx, přičemž nyní už informace přicházejí od oficiálních zdrojů, čili přímo od AMD. Záměrem firmy není nic jiného než se stát světovým lídrem v oblasti HPC (High Performance Computing), což skutečně není nízký cíl. K tomu tak chce získat firmu Xilinx, která světu přinesla čipy typu FPGA a ty připravuje pro řadu různých trhů, jako je automotive, obrana, 5G, zdravotnictví, letectví či kosmonautiku. Podílí se také na stavbě datových center pro AI a strojové učení, video, analýzu dat, atd. 
 
Kde chce ale AMD vzít 35 miliard dolarů? Pochopitelně nemá hotovost a sama firma píše o tom, že půjde o transakci týkající se pouze akcií. Právě akcie AMD v posledním roce vzrostly na 2,4násobek a už řadu měsíců se jejich hodnota pohybuje kolem 80 dolarů za kus. Zajímavé je, že příznivé finanční výsledky AMD za poslední kvartál a ani potvrzení akvizice Xilinxu s hodnotou zatím nijak výrazně nehýbá. Dle dohody pak má každý akcionář firmy Xilinx dostat výměnou akcie firmy AMD, a to v poměru 1,7234:1 (AMD:Xilinx). To aktuálně představuje hodnotu kolem 143 USD, přičemž akcie Xilinx se pohybují na cca 114 USD. Ve výsledku pak všem akcionářům AMD zůstane cca 74 % výsledné společnosti a zbytek budou vlastnit akcionáři Xilinx. 
 
AMD dále uvádí, že akvizice firmy Xilinx mu pomůže expandovat na různých trzích, což je ale očividný dopad spojení obou firem, do čehož AMD přinese především své CPU, GPU a SoC technologie a Xilinx pak FPGA a Adaptive SoC. Obě firmy mají navíc za sebou dlouholetou spolupráci na složitých projektech, takže se vzájemně dobře znají. I CEO firmy Xilinx Victor Peng tak povrdil, že tu existuje společná kultura inovací a spolupráce. Peng mimochodem bude nově zastávat pozici prezidenta v Xilinx. 
 
Dozvídáme se také, že spojení obou firem bylo jednohlasně podpořeno jejich představenstvy, nicméně stále zbývá, aby s rozhodnutím souhlasili také akcionáři a právě i regulační orgány. Pokud vše půjde dle plánu, celá akvizice bude dokončena do závěru příštího roku.  


reklama