reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesorů Intel je nedostatek, Dell kvůli tomu uvažuje o AMD

5.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Procesorů Intel je nedostatek, Dell kvůli tomu uvažuje o AMD
Společnost Dell nedávno oznámila, že kvůli nedostatku procesorů Intel neprodá tolik počítačů, kolik by chtěla a mohla, a proto je nucena upravit svůj finanční výhled do budoucna. Nyní se začalo mluvit i o tom, že chce více využívat AMD. 
Od firmy Dell jsme se tak nedávno dozvěděli, že ta přibližně o dvě miliardy dolarů snižuje předpokládané tržby za fiskální rok 2020 a činí tak čistě kvůli tomu, že se projevuje nedostatek procesorů Intel. Rovněž tak bylo zmíněno, že Dell si nabídky firmy AMD dosud zrovna moc nevšímal a dosud využívá i zastaralá APU, a proto se vkrádala myšlenka, zda by v Dellu přeci jen nechtěli svůj přístup přehodnotit. 
 
 
Právě o tom se nyní spekuluje, ostatně kdyby si Dell všímal nabídky společnosti AMD už dříve, nemusel by nyní počítat s nižšími tržbami, tedy přinejmenším ne o tolik nižšími. Od Intelu navíc přichází signály, že ten bude muset se svým 14nm procesorem počítat ještě v příštích dvou letech a že jeho problémy s uspokojením poptávky jen tak nezmizí.
 
Zcela určitě je pak třeba s takovou možností počítat, neboť Intel nejdříve veřejnost ujišťoval, že zhruba v polovině tohoto roku už bude vyrábět dostatek procesorů a namísto toho se nedávno omluvil, že to prostě nezvládl. 
 
Dle Yahoo! Finance se tak Dell rozhodl konat a poohlíží se po nabídce firmy AMD, jakkoliv uhozeně to zní. Však Dell je jeden z největších výrobců počítačů na světě, aktuálně na 3. místě s více než 16 procenty podílu a je pozoruhodné, že taková firma do této doby téměř ignorovala firmu AMD, jejíž nabídka nyní v případě řady maloobchodních trhů válcuje Intel
 
Je také zřejmé, že i kdyby se v Dellu odhodlali jednat okamžitě, nemohou začít nabízet nové modely založená na platformách AMD přes noc. Co víme jistě, je to, že Dell nyní vyhodnocuje své možnosti pojmout AMD za obchodního partnera, jak se vyjádřil jeho CFO Tom Sweet. Ten navíc očekává, že nabídka Intelu se setká s poptávkou až někdy v druhé polovině příštího roku, takže už jen to dává výrobcům počítačů dost času na představení nových modelů počítačů s AMD. Je tu však otázka, jak to dokáže ustát případný nárůst zájmu o své procesory, respektive jde především o schopnosti firmy TSMC coby výrobce 7nm čipletů. Lze také očekávat, že Intel se nebude chtít jen tak vzdát dalšího podílu na trhu. 
 


reklama