reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Intel a AMD v příštích letech: na co se můžeme těšit?

1.9.2021, Jan Vítek, článek
Procesory Intel a AMD v příštích letech: na co se můžeme těšit?
Především Intel nás v poslední době zahltil velkým množstvím informací o svých budoucích procesorech, a tak si je dnes pěkně shrneme v jednom delším článku. Všímat si samozřejmě budeme ale i záměrů firmy AMD, které jsou však bohužel neprůhledné.
V roce 2024 už nejspíše alespoň jeden z dvojice Intel a AMD nabídne produkty tvořené 3nm procesem firmy TSMC, který by ale pro Intel znamenal doplněk k vlastním kapacitám, zatímco AMD by na N3 spoléhalo při výrobě svých nejlepších čipů úplně. Co tu tedy máme?
 
 

Intel Lunar Lake a příprava na velké změny

 
Procesory generace Lunar Lake byly zmíněny jako další hybridní modely s jádry Lion Cove a Skymont chystané až na konec roku 2024. V jejich případě je už pravděpodobné nasazení 3nm procesu firmy TSMC a Intel má v záměru v té době již výkonnostně zastínit jak AMD, tak i Apple s jeho procesory založenými na architektuře ARM. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Jinak už o Lunar Lake nemáme žádné informace, snad až na to, že původně prý Intel chtěl v této generaci využít už novou procesorovou architekturu, jejíž nástup by se dal srovnat snad jen s vypuštěním prvních procesorů Core. Nakonec se měl rozhodnout ji ještě pozdržet a připravit na další generaci - Nova Lake, čemuž by odpovídalo opětovné použití jader Lion Cove a Skymont. 
 
O procesorech Nova Lake se mluvilo jako o dítku Glenna Hintona, který se nedávno jako autor Nehalemu vrátil do Intelu a zde by mohlo jít o tzv. Royal Core Project, na němž prý pracoval také Jim Keller, který se zasloužil také o architekturu AMD Zen. My dobře víme, že Keller nedávno v Intelu pracoval. Nova Lake už by mohly jako první procesory Intelu (či x86 vůbec) využít čtyřcestné SMT, čili technologii umožňující zpracovávat na jednom fyzickém CPU jádru čtyři vlákna namísto dvou, což by pochopitelně výrazně zvedlo výkon na takt.
 
Intel ostatně na 1. polovinu roku 2024 slibuje již svůj proces 20A a "průlomové inovace", které se samozřejmě budou týkat především výroby (Ribbon FET, aneb GAAFET), ale to může být spojeno i s architekturou. 
 
 

Zen 5 následuje příkladu Alder Lake?

 
Pokud bychom se měli řídit oficiálními roadmapami AMD, pak bychom letos očekávali již 5nm Zen 4, což pochopitelně nedopadne, přičemž dále už je pusto prázdno. Díky fámám ale můžeme mluvit o Zen 5, a sice již 3nm procesorech Strix Point, které po vzoru architektury ARM big.LITTLE přežvýkané Intelem v podobě Alder Lake nabídnou již také velká a malá jádra. 
 
 
Pokud má Intel v případě Lunar Lake využít 3nm kapacity firmy TSMC, pak AMD by na tom mohlo být stejně? Ostatně TSMC se chystá masovou výrobu pomocí N3 spustit v druhé polovině roku 2022, čili zhruba o další dva roky později by skutečně mohla být připravena i pro účely firmy AMD, což by bylo zhruba stejné jako v případě již aktuálního N5. Tím se také v TSMC vyrábí už od minulého roku, zatímco první novinky založené na něm přinese AMD až v tom příštím. 

Je také otázka, zda Strix Point budou nástupci dnešních CPU, anebo spíše APU, ale to je zatím stejně jedno, neboť rozlišovat něco takového je zatím zbytečné, když nemáme rozumně potvrzeny ani základní věci. 
 
 

Závěrem

 
Rýsuje se nám tu souboj mezi Intelem a AMD, jaký tu nikdy ještě nebyl. AMD má na trhu konkurenceschopnou architekturu, kterou hodlá dále rozvíjet a nevypadá to, že by si zopakovalo Bulldozer. Intel má zase motivaci dohnat nejen AMD, ale také Apple, který si dovolil jít vlastní cestou a Intel samozřejmě nemůže dopustit, aby se nakonec ukázala jako správná. To není jen naše domněnka, ale fakt vyplývající z projevu Patricka Gelsingera, který Intel vede od tohoto roku a jeho marketingové oddělení už svou pomstu vykonalo, když najalo herce Justina Longa, který dříve natočil desítky reklam coby "Mac guy". 
 
Jisté je ale jen to, že AMD to bude mít v příštích letech už mnohem těžší už i z hlediska souboje architektur i výrobních procesů, takže už nepůjde především o ekonomickou sílu a vliv Intelu. Kdo z toho ale může těžit? Přeci my. 
 
Rok 2021 2022 2023 2024 2025?
Intel Alder Lake Raptor Lake Meteor Lake a Arrow Lake Lunar Lake Nova Lake
Jádra Golden Cove / Gracemont Raptor Cove / Gracemont Redwood Cove / Crestmont a Lion Cove a Skymont Lion Cove / Skymont Panther Cove (či Lion Cove) /Darkmont
Proces Intel 7 (10nm ESF) Intel 7 (10nm ESF) Intel 4 (7nm) a jiné, později Intel 3 Intel 3 + TSMC N3 Intel 20A
AMD Ryzen 6000 Ryzen 7000 Ryzen 8000 Ryzen 9000 ?
Jádra Zen 3+ Zen 4 Zen 4+ Zen 5 (hybridní) ?
Hlavní proces TSMC N6
TSMC N5
TSMC N5 TSMC N3 ?
 
V tabulce najdete základní srovnání budoucích procesorových generací a k tomu je třeba už jen dodat, že tento výhled je už z hlediska načasování i pravdivosti informací s postupem let čím dál méně jistý a v případě AMD to platí dvojnásob. Tabulka by se tak dala přímo zaplevelit otazníky, ale tomu se raději vyhneme.  


reklama