reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Programátor rozběhal těžbu Etherea na Apple M1, nemá to však smysl

3.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Programátor rozběhal těžbu Etherea na Apple M1, nemá to však smysl
Těžba kryptoměn je dnes lákavá pro mnoho lidí stejně jako obchodování s nimi. Programátor Yifan Gu zkusil, zda by něco takového bylo možné i na novém procesoru Apple M1. A možné to opravdu je.
Nové počítače Applu mohou mít výkonný procesor Apple M1 založený na architektuře ARM. Ten nabídne velmi dobrý poměr výkonu a spotřeby. Jeho GPU by teoreticky mohlo posloužit k těžbě kryptoměn, otázkou však bylo, nakolik by něco takového mohlo mít smysl. Přeci jen jde o integrované GPU, které sice na poměry své třídy nabídne velmi slušný výkon, ale zdaleka se nemůže rovnat high-endovým i mainstreamovým GPU na grafických kartách a nemůže nabídnout jejich hashrate. Programátor Yifan Gu to tedy zkusil a vzal pasivně chlazený Apple MacBook Air s procesorem Apple M1.
 
Apple M1
 
První překážkou bylo to, že když na MacBooku Air zkusil spustit ethminer, ten nerozpoznal GPU od Applu. Vzal tedy zdrojové kódy aplikace a GPU od Applu maskující se jako to od Intelu manuálně přidal do seznamu podporovaných GPU. S několika dalšími úpravami a aktualizacemi se mu to nakonec povedlo. GPU dosáhlo výkonu okolo 2 Mh/s, což není mnoho. Pro srovnání, Nvidia CMP 30HX založená na čipu TU116 (o 8-11 % podtaktovaná GeForce GTX 1660) má dosahovat 26 Mh/s.
 
Pokud bychom nepočítali elektřinu, znamenalo by to výdělek jen cca 0,16 USD denně (cca 3,45 Kč), tedy 58 USD za rok (1250 Kč). To by znamenalo teoretickou návratnost za více než 17 let (prakticky by se to nikdy nevrátilo, neboť stejný výkon by za pár let znamenal mnohem nižší výdělky). A když započítáme ještě elektřinu navíc, pak už je to úplný nesmysl. Většího smyslu by to nemělo ani na high-endových M1X. Možná až Apple vyvine GPU, která budou mít stovku jader, ale otázkou je, zda by je také "balil" do jednoho procesoru jak M1.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama