Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proslýchá se, že Nvidia chce bránit výrobcům v produkci karet s Intel GPU

11.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Proslýchá se, že Nvidia chce bránit výrobcům v produkci karet s Intel GPU
To, že nějaký výrobce požaduje exkluzivitu a různými způsoby zabraňuje partnerům vyrábět produkty s konkurenčními díly jiných firem, není nic nového. Nyní se má údajně něco takového dít mezi Nvidií a Intelem na poli GPU.
Situací, kdy nějaký výrobce požadoval od svých partnerů exkluzivitu, jinak jim zrušil slevy, nebo úplně přestal dodávat komponenty, nejsou ani ve světě IT ničím výjimečným. Dlouho se to vytýkalo např. Intelu v jeho postoji k AMD, kdy po výrobcích počítačů v jejich sestavách vyžadoval exkluzivně jen své procesory. Nyní je to podle neoficiálních informací právě Intel, kdo stojí na druhé straně barikády. Proslýchá se totiž, že nyní je to Nvidia, která svým partnerům brání, aby vyráběli grafické karty s čipy Intelu. Ten totiž brzy přijde s novou generací Battlemage a jak ukazuje situace ohledně cen, velikosti grafických pamětí i značně se zlepšujících ovladačů u dnešní generace Arc, může jít už o karty, kdy by se Nvidia mohla začít trochu bát.
 
Inte Arc GPU
 
Výkony Intelu jsou už i stávající generace v mainstreamu a low-endu dost solidní, cena také není zrovna nejhorší a Intel nabízí i verze s velkou pamětí (např. A770 s 16GB pamětí). Tyto neoficiální informace hovoří o tom, že Nvidia by mohla firmám, které se rozhodnou nabízet i karty Intelu, omezit nebo úplně pozastavit dodávky čipů pro karty GeForce. I když toto nemáme potvrzeno, nebylo by to poprvé, co se něco takového stalo, a ostatně není to zas až tak dávno, co byl v roce 2018 spuštěn nechvalně známý GeForce Partner Program (GPP), který byl kvůli obrovské negativní odezvě za pár týdnů zrušen.
 
Tehdy Nvidia např. omezila partnerům, kteří by nebyli exkluzivní, přístup k vývoji nových technologií, nemohli by přibalovat hry, které byly pro dané GPU oficiálně nabízeny ze strany Nvidie, také by nedostávali příspěvky na propagaci karet. Tak uvidíme, co na tom bude pravdy, a zda se GPU Intelu někdy objeví i od větších výrobců grafických karet jako Asus, MSI nebo Gigabyte. A mimochodem, v roce 2021 se už hovořilo o tom, že Nvida GPP právě kvůli Arcu obnovila.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.