reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První 7nm GPU Intelu se jmenuje dle mostu Ponte Vecchio, proč?

14.11.2019, Jan Vítek, aktualita
První 7nm GPU Intelu se jmenuje dle mostu Ponte Vecchio, proč?
Intel zveřejnil kódové označení svého připravovaného 7nm GPU Xe, které je Ponte Vecchio dle jednoho velice starého mostu ve Florencii. Je ovšem zřejmé, že to nebude první ani jedno z prvných GPU Xe. 
Intel tak sám prozradil, že jeho 7nm GPU Xe mají kódový název Ponte Vecchio, nicméně ještě dříve by měla nastoupit ještě nejmenovaná 10nm GPU, a to už rovněž generace Xe. Ta by měla být představena snad někdy v polovině příštího roku, nicméně s jistotou to říci pochopitelně nelze.  
 
 
Název mostu nebyl pro nové GPU vybrán jen tak, má symbolizovat nové rozhraní mezi jednotlivými grafickými čipy, které se Intel chystá využít. Konkrétně to bude CXL (Compute Express Link), o němž můžeme uvažovat jako o obdobě Infinity Fabric firmy AMD nebo NVLink od NVIDIE. 
 
Ponte Vecchio také nebude herní GPU, což není moc překvapivé a dále se tím potvrzuje, že první 7nm produkty budou určeny do serverů, zde tedy konkrétně pro "exascale computing", čili superpočítače s výkonem již v řádu exaFLOPS. Ty budou rovněž založeny na připravovaných procesorech Xeon "Sapphire Rapids", jež by už měly být v roce 2021 coby 10nm produkty. Výkon těchto Xeonů a grafik Xe se bude snažit spojit připravované oneAPI. 
 
Na samotném konci tohoto týdne se Intel chystá zveřejnit podrobnosti o projektu Aurora, přičemž my už víme, že tak se bude jmenovat první superpočítač založený na hardwaru Intel, který dosáhne výkon kolem 1 exaFLOPS. Založen bude právě na Sapphire Rapids a Ponte Vecchio s CXL. 
 
Nakonec nám Intel prozradil, že grafiky Xe mají využít paměti cache i operační paměti s velice vysokou propustností a že budou mít hardware pro výpočty v double precision, čili FP64. A ještě jednou bylo potvrzeno, že Xe zasáhnou řadu segmentů, a sice HPC a exascale, hluboké učení a AI, cloudové grafické servery, pracovní stanice, herní počítače, mobilní a ultramobilní PC. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama