reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 má přinést 3,7 GHz a ohrozit Apple A17 Bionic

9.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 má přinést 3,7 GHz a ohrozit Apple A17 Bionic
I když je Snapdragon 8 Gen 2 nedávno představeným procesorem, pochopitelně se už pracuje na nástupci. Nový Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 by měl přinést jádra ARM Cortex-X4 a velmi vysokou frekvenci až 3,7 GHz, ne-li ještě více.
V listopadu loňského roku představil Qualcomm nový mobilní procesor Snapdragon 8 Gen 2. Ten jako obvykle přinesl vyšší výkon, za což mohl také přechod na architekturu 1+4+3 místo tradičnější 1+3+4. Měl tedy jedno extrémně výkonné jádro, 4 výkonná místo 3 a naopak 3 úsporná místo 4. Nový Snapdragon 8 Gen 3 by si tuto architekturu měl zachovat, nicméně nejvýkonnější jádro bude nově tvořeno modelem Cortex-X4. Hovoří se o tom, že se má frekvence tohoto čipu zvýšit z 3,2 na 3,7 GHz, což je opravdu velmi vysoké číslo na to, že má jít o procesor do telefonů.
 
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
 
Tím by se frekvence zvýšila o 15 % a alespoň papírově by to tak mohla být velká hrozba pro procesor Apple A17 Bionic. Z hlediska výkonu by to ani nemuselo být něco nereálného, protože se proslýchá, že Apple se chce u nového 3nm procesoru A17 Bionic soustředit především na efektivitu a snížení spotřeby než na navýšení výkonu (procesor je natolik výkonný, že další výrazné navyšování výkonu zatím nedává moc smysl, což pochopitelně nevylučuje, že k němu nedojde).
 
 
Možná tak Qualcomm po dlouhé době od Applu převezme pozici nejvýkonnějšího mobilního čipu (nebo se alespoň do značné míry srovná), ale je otázkou, zda také nejefektivnějšího. Nyní je otázkou, zda budou zákazníci více nadšeni z nárůstu výkonu nového Snapdragonu, nebo by raději upřednostnili jeho menší nárůst za větší snížení spotřeby, jak to patrně udělá letos Apple u nových iPhonů 15. Je totiž navíc pravděpodobné, že Qualcomm u Snapdragonu 8 Gen 3 zůstane na 4nm výrobě (což je v podstatě stále jen vylepšený 5nm proces), zatímco Apple už bude na 3nm technologii.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama